可唔可以switch 駁 switch?

廳有8個devices 要用LAN線, router 唔夠port就買咗個switch (A) , 房有拉線去廳個siwtch,  但房又有幾個device用LAN, 所以都係要用多個switch(B).

係唔係唔可以駁上駁?  

因為咁樣駁之後, 而家情形係房PC 用唔到, 就算將房條線直駁廳既router都唔得, 一定要disconnect 廳部switch  去router 條線先.

有冇辦法解決?

回覆 1# qaz11

當然可以,放心用。

不過條長線有沒有試過用另一條,我以前試過是條線不行。

不同類型連接使用Straight-Through Cable
相同類型連接使用Crossover Cable

linlearn.blogspot.com/2013/06/ccna-straight-through-cable-vs.html?m=1

所以switch +switch 要用crossover

via HKEPC Reader for Android

不同類型連接使用Straight-Through Cable
相同類型連接使用Crossover Cable

linlearn.blogspot.com/2013 ...
20152015 發表於 2016-1-6 23:24

所以switch +switch 要用crossover ?
師兄用緊幾多年前嘅產品?

所以switch +switch 要用crossover ?
師兄用緊幾多年前嘅產品?
mdws2002 發表於 2016-1-6 23:31

上網搵嘅資料,switch我掂都未掂過

有錯請指正

以前無 auto cross over detection 的 switch, 的確是要用 cross over cable, 但今時今日的 switch, 基本上全部都 support。。。

上網搵嘅資料,switch我掂都未掂過

有錯請指正
20152015 發表於 2016-1-6 23:34

舊款嘅Switch(十幾年前),就真係要Cross Cable嚟連接先可以正常用。
依家嘅Switch,基本上是但一條正常嘅LAN Cable連埋就OK。

Thx.  

有錯請指正

而家既switch是但一條都得啦,舊switch就要cross over...不過舊switch唔用好過,分分鐘唔夠力

舊款嘅Switch(十幾年前),就真係要Cross Cable嚟連接先可以正常用。
依家嘅Switch,基本上是但一條正常嘅 ...
mdws2002 發表於 2016-1-6 23:38

但有咩原因會唔得?  我將房部switch直駁router, 原本PC都得, 但只要廳部switch 都駁上router, 房既PC都即時用唔到