屋企device接駁問題

自己對網絡架構係白痴,所以想請教下各位師兄

小弟屋企的街線係左邊牆,所以寬頻同now tv嘅modem都係左邊,
而電視就係右邊,所以Now tv同電視係晒右邊,裝修時係叫左師傅由
左邊拉左暗線去右邊,將 now tv modem 駁 now tv 解碼器

現在小弟好奇,想知道如果買隻有HDMI 的NAS 放埋係右邊牆,即電視機一邊,
HDMI駁電視的話,中間條入牆lan線,可不可以又傳now tv,又將router駁NAS呢?

謝謝大家

有冇圖?

要講清楚少少條街線係咪光纖

中間條入牆lan線,可不可以又傳now tv,又將router駁NAS呢?
mocha_boy 發表於 2016-1-10 07:43 PM

冇圖資料不足
但你同一條線不可駁兩個device吧?

多謝咁多位師兄先,補個圖先

現在:
NowTV modem (左邊)- 入牆 Lan 線 - NowTV 解碼器 (右邊)

計劃:

(左)                                                                          (右)
1A. BB modem (PPPoE) - router                                 1B. NAS
                                                ---- 入牆Lan線 ----
2B. NowTV modem                                                     2B. NOWTV 解碼器

小弟想知有無可能一條入牆lan線可以駁晒兩樣野,或者中間加一0的網絡設備可以達成呢?謝謝:loveliness:

多謝咁多位師兄先,補個圖先

現在:
NowTV modem (左邊)- 入牆 Lan 線 - NowTV 解碼器 (右邊)

計劃:
...
mocha_boy 發表於 2016-1-10 23:45

最穩陣係拉多條線。

如果唔想拉線可以試下用VLAN,你啲一個VLAN,now tv一個VLAN,不過未必得,因為唔知now tv自己有冇用VLAN,如果係咁就要用custom Ethernet type開VLAN。

回覆 6# evantkh

謝謝師兄!
我諗未必拉到多條線了,因為管內有另一條電視天線,所以加多一條會好難拉
可能要考慮用homeplay,或者NAS唔直接駁電視了:d:

回覆  evantkh

謝謝師兄!
我諗未必拉到多條線了,因為管內有另一條電視天線,所以加多一條會好難拉
可能 ...
mocha_boy 發表於 2016-1-11 09:12

係電視個邊加隻 switch, 分線俾隻 NAS 同 NowTV 機頂盒
Homeplug 好慢, 不過如果大把錢, 不妨浪費下

回覆 8# 觀星是答案

謝謝師兄幫忙

但要不要兩邊都加Switch? 因為另一邊有 NOWTV modem同router上網, Thank you.

回覆  觀星是答案

謝謝師兄幫忙

但要不要兩邊都加Switch? 因為另一邊有 NOWTV modem同router上網,  ...
mocha_boy 發表於 2016-1-11 10:35

不需要 2 邊都加, 只要在 NAS + NowTV (電視那邊) 加就可以