39000呎高空上網經驗

乘搭的飛機, 巡航高度為39000-41000呎, 今次來回都祗飛到39000呎

第一次在空中上網
可惜, 航程有一半在強國領空, 無法上網

就網速,  最多比50分, 可用WHATSAPP 通話, 但通話過程間中有斷斷續續咁, 不過, 總好過無得通話, 亦比衛星電話平好多, 而最好及最少機會遇到的好處就是, 萬一有咩冬瓜豆腐, 都可以和親人講幾句. 即使在可上網的空域, 速度都不太穩定

但SPEEDTEST.NET 去唔到, WHAT IS MY IP.COM 都去唔到

價錢就可揀10mb免費, 而如果購買,就每500mb為一個購買單位, 我去程時, 先揀免費, 但用完,斷左, 又要買過.  回程時, 費事煩, 一黎就買500mb, 但祗用二十幾mb, 但都好過, 用用下又要買咁煩. 因為真係平

回覆 1# lvanb

How much

I assume u are taking 380 From Dubai back to HK. (UAE)
this sector is not so good.. many country blocked.
but if u Dubai to London or others feels worth.
first 10M free, next 500M 1USD. well I am @ 41000.. max

its seems that not from Dubai to hkg
if so, it is unreasonable  that he/she flying in strong country air space for half of the journey

我之前坐 Emirates 飛 BKK-SYD 呢段,一路係飛機睇波(英超 live)一路同地面 whatsapp FB 傾計,全程好順,但 speedtest 果 d 正常實 block 你啦

大概一年前搭AA HKD/DFW 全程 US$19

頭一個鐘起中國空域上唔到
之後OK 都幾快 用到skype 上到speedtest.net.

DL/UL 大概2Mbps, ISP係route去德國 T-Mobile
眼見唔算太多人用 流暢睇到youtube 720p

而家連搭飛機都要 whatsapp,想比個腦靜D都唔得,周圍又係成堆PAD

而家連搭飛機都要 whatsapp,想比個腦靜D都唔得,周圍又係成堆PAD
evec 發表於 2016-1-12 03:39

如果你係上面訓到 12 個鐘就話姐 ...

大概一年前搭AA HKD/DFW 全程 US$19

頭一個鐘起中國空域上唔到
之後OK 都幾快 用到skype 上到speedtest.ne ...
miloworld 發表於 2016-1-12 03:24

速度都ok喎,又唔係貴!

ching .... li 個 service 要預先申請嗎?