[操作疑難] 如果DIY光纖入喉?

因最近入手了一部有10Gbe SFP+ Port既NAS,但因房以沒有空間放置而要放置於客廳中,本身已由客廳的喉穿了3條CAT6及一條pccw Fiber入書房,現想穿多兩對FiberCord入書房,一對比另一部10GbeNAS,另一對比PC 10Gbe Lan Card...,但問題係如果FiberCord連頭應該不能穿喉入房度,不知市面有冇工具可自行穿了條光纖入喉,然後可自行駁番個Fiber頭落去呢?即好似電盈上門安裝光纖咁,穿完線再自己駁頭!但我見佢地D光纖頭和我的光纖頭是不同,不知接駁方式是否一樣?
pccw

NAS

偉大既淘記有冷接LC頭, 亦都有FTTH工具.

但之前你應該問下你識唔識開皮, 磨皮, 切光纖.
我用1310nm/1550nm SC-SC(單頭單模), 學上手都玩到半條人命.
玩LC即係雙倍工夫.

最重要係把切刀, 就算用紅光試, Cut完你都唔會見有光晌個Cut口度反射照到條纖發光先叫合格.

另外, 你粒SFP+係乜波長?
850nm -> Multimode(多模)
1310nm ->Singlemode(單模)
如果想用FTTH用o個種光纖, 只能向Singlemode埋手.

PCCW新裝更加係一線兩芯Singlemode, 不過, 做固定時你會好痛苦....

謝謝回覆,其實最小我要預備什麼工具?才能自已DIY呢?
另外我睇過本身是用緊Multimode的,即850nm果種,因我見本身條FiberCord都印住850nm..
最後你說"如果想用FTTH用o個種光纖, 只能向Singlemode埋手",即光纖也分兩種?定只是接頭有分?

謝謝回覆,其實最小我要預備什麼工具?才能自已DIY呢?
另外我睇過本身是用緊Multimode的,即850nm果種,因 ...
bigericli 發表於 2016-1-18 00:33

線本身有分.

不過你唔長, 只係幾十一百米, 基本上用Single mode行850nm都唔會有太大問題.

可以買FTTH套裝, 再買啲線玩下. 不過把開線刀未必岩你隻fiber用, 只能用自己方法開皮, 同時唔好屈爆條纖.
隻隻接頭玩法又有少少唔同, 可以睇下Youtube.
但, 個冷接頭仲要注膠水既唔駛睇, 已經好out無人玩呢味.

其實我果度每條線最多15m左右,但另一個問題係我可能要把原本的網線及本身電盈條fiber拉晒出黎,再連我預備買的光纖拉番入房度,咁我作係咪可以叫電盈上黎幫我重新接駁番個光纖頭呢?
剛在淘寶望過下,價錢上落都幾大下,尤其把刀,有些幾十、有些去到幾千,想問下如果只是用幾次是否買最平都做到想要既效果?
我見有些套裝包括、開皮拑、刀、測試用紅光器、酒精等都係五、六百人仔左右,想試試自己玩下得唔得!

其實我果度每條線最多15m左右,但另一個問題係我可能要把原本的網線及本身電盈條fiber拉晒出黎,再連我預備 ...
bigericli 發表於 2016-1-18 00:56

我用緊套兩舊零水人仔, 有齊你講既嘢, 仲要連光度計既套裝, 打條SC出黎 GPON都通到.
不過我度GPON本身訊號夠強, 唔敢講你度打完得唔得!

啲銅線容易駁, 最好唔好搞條光纖, 有事你就煩.

如果一定要郁HKT入屋一條, 強烈建議你打條Patch cord出黎, 試咗自己啲線work先好走去拉HKT o個條.

下,咁平?等我再找找看看分別大唔大先!淘一套工具同埋線和頭自己試下work唔work先!掂先拆走原本D線再動工!另外頭先都問過淘寶的人,佢建議我個SFP+用1310nm果款,因用單模(佢地咁叫)既線自己會易接駁D,再配些LC冷接頭及SC頭就搞掂,不過都應該會淘五、六百果套試下先!

下,咁平?等我再找找看看分別大唔大先!淘一套工具同埋線和頭自己試下work唔work先!掂先拆走原本D線再動 ...
bigericli 發表於 2016-1-18 01:30

因為中國大力消化光纖產業產能, 所以大搞FTTH(單模), 因此單模工具多!

多模我都唔知有咩工具好用. 只能用預製線, 但家居入喉用預製線根本轉唔到彎.

本來我都想玩10Gbps, 卡唔貴, 頭都可以慢慢做, 但10G SFP+ Switch太貴, 暫時只能用LACP+Intel 4GE LAN card將NAS 3Gbps入Switch, 叫做其中一台抄file玩盡1Gbps都唔會拖慢其他機.
但老實講, 硬碟都已經下下150MB/s, 1Gbps真係唔多夠力.

本來我都想玩10Gbps, 卡唔貴, 頭都可以慢慢做, 但10G SFP+ Switch太貴, 暫時只能用LACP+Intel 4GE LAN card ...
Brainstomer 發表於 2016-1-18 01:44

如果你用SMB3 (Win8或以上), LACP可以單一client用盡多線bandwidth