請教斷左光纖線.

請教各位,斷左光纖線(如圖)可以如何接駁?
THANKS,

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

打電話, 俾錢, 搞掂

揾供應商

打電話 1000安排師夫上門﹐下期賬單支付$680。

一般人無工具去整﹐因為套野唔平。
即使你肯比錢買工具﹐你都無足夠技術去整(因為你無經驗)。

一個偏門方法 : 落街睇下有無老電安裝師夫﹐之後的事自己發揮。如果好彩拉到師夫兼成事﹐一定快過打上hotline搵師夫。

自己駁係可以, 不過又要買接駁工具, 又要攪一大餐, 不如比錢CF 攪
https://www.youtube.com/watch?v=e7bNjUHXOpA

自己駁係可以, 不過又要買接駁工具, 又要攪一大餐, 不如比錢CF 攪
kccl 發表於 2016-1-18 12:06

樓主唔係斷線﹐而係甩頭。(如我無睇錯﹐係去光纖機的一條線﹐頭 線 分離)

理論上﹐拆開個頭﹐整走個頭入面的的屍骸﹐再把條線開膠塞番入去﹐砌番個頭便可。

但是....... 實際上邊有咁簡單。

樓主唔係斷線﹐而係甩頭。(如我無睇錯﹐係去光纖機的一條線﹐頭 線 分離)

理論上﹐拆開個頭﹐整走 ...
peter_chan 發表於 2016-1-18 12:13

咁複雜既程序...又唔熟既話..
最好唔好自己郁手~~

咁複雜既程序...又唔熟既話..
最好唔好自己郁手~~
達也仁 發表於 2016-1-18 12:18

根本光纖野﹐唔係睇書睇youtube便可學識去夾線夾頭。

工具本身較貴(一定唔值得買來只用一兩次)﹐已經唔係人人肯去買。

另外﹐工藝要求高比LAN 線高得多。最少﹐光纖cut完線要「磨線」才可用做接駁使用。

係朋友屋企,pccw話要當新安裝収費.

好似唔合理呀!

係朋友屋企,pccw話要當新安裝収費.

好似唔合理呀!
tere5 發表於 2016-1-18 12:27

鬼叫你整斷條線呀﹐仲要係自己屋入面﹐幾多錢你都要比﹐除非你唔用。

參考上面#4提供給你的偏門方法﹐如果成功便一定唔駛$680。