[操作疑難] Lan同wifi同時使用時,port forward的問題

我部win 7 PC有時會插LAN,但平時係用WIFI多
無論LAN同WIFI,都係連去同一個router(DDWRT | 192.168.1.1)

我會有3個case出現:
1. LAN ,WIFI同時用
2. 只插LAN
3. 只插WIFI

Lan IP : 192.168.1.11
Wifi IP : 192.168.1.12

我會port forward去呢部PC,例如5900,3389

但因為wifi 同LAN都唔同IP
但我唔識點樣SET.點樣port forward先岩?

我應該點樣SET先可以3個case都用到呢部PC?

用WIN7果個"網絡橋接器"幫唔幫到手?

謝謝各位幫忙!!!!

回覆 1# aht

同時的話應該唔得, 如有方法,請Push....

2,3 可以入static route set 死IP
1 應該無可能

買個認Mac address 就可以派固定IP 嘅router
Once 發表於 2016-1-18 18:12

咁係應該認邊個mac address?
wifi ? lan? 留意有可能是只用是但一種連接方式的

唔係太明,可以詳細說明嗎?
用DDWRT可以做到嗎?

試用轉port
如13389轉port3389去192.168.1.11
23389轉port去3389去192.168.1.12
但要router支援轉port

咁係應該認邊個mac address?
wifi ? lan?

唔係太明,可以詳細說明嗎?
用DDWRT可以做到嗎? ...
aht 發表於 2016-1-18 18:14

Edit post
不過認MAC address 應該都做唔到1

但Windows 好似插copper 自動斷wifi
1 應該唔會出現

port forward 主要係做乜野?

如果只係遠端桌面vnc,我會叫你直接用team viewer,
唔洗搞轉port同router,咁就唔洗理佢乜ip,個team viewer 自己會做ddns定址

試用轉port
如13389轉port3389去192.168.1.11
23389轉port去3389去192.168.1.12
但要router支援轉port ...
Y你特曲 發表於 2016-1-18 18:14

這個都係解決方法!!
ddwrt support這個方式的
先謝謝你!!!!

但如果我用splashtop這類軟件就需要修改client side
這個不是每一個軟件都support...

有沒有其他建議??

這個都係解決方法!!
先謝謝你!!!!

但如果我用splashtop這類軟件就需要修改clie ...
aht 發表於 2016-1-18 18:19

我不知這是什麼軟件,但打address通常都係咁既格式:
http://ip:port

這個都係解決方法!!
先謝謝你!!!!

但如果我用splashtop這類軟件就需要修改clie ...
aht 發表於 2016-1-18 18:19

Splashtop要自己router做forward port? 佢應該支援登入帳戶,唔洗你係router做野架喔