轉用hkxn請教家中網路架設

請各位師兄

請各位師兄

唔知點解出唔到全文,今晚再問,請各位師兄見諒。

唔知點解出唔到全文,今晚再問,請各位師兄見諒。
大熊貓 發表於 2016-1-21 09:12

你應該打咗啲香港字!

基本駁法
HKBN GPON => ROUTER WAN => ROUTER WiFi & LAN 1~4 =>PC, IPCAM, NAS, PS4....

理論上乜都唔駛改照舊,照插返 hkbn 條 utp就得。

多謝樓上各位師兄熱心回覆。真係因為有香港字所以之前出唔哂全文。我嘅情況如下,

小弟現在用PxxW30m寛頻經入牆電話缐到房駁router, 再由router經lan駁PC及NAS和經wifi連接全屋mobile devices.

將轉HKxN1000m, 但師父話拉唔到線入房, 只可將個HKxN router放廳.  請問如我將房中router轉做bridge mode繼續經lan駁PC及NAS, 再在廳加個router做AP經wifi連接房中router及其他mobile devices是否可行?

謝謝.

回覆 7# 大熊貓

可行, 但wifi bridge會慢/穩定性差d, 仲要夾router
你用緊咩router?

R7000。其實我都有考慮過homeplug,但我住緊果度超過五十年樓齡,驚d電線太舊影響速度同穩定性。又聽過話dHomeplug會好熱同成日hang。師兄重有乜比較好嘅方法?

將轉HKxN1000m, 但師父話拉唔到線入房, 只可將個HKxN router放廳.  請問如我將房中router轉做bridge mode繼續經lan駁PC及NAS, 再在廳加個router做AP經wifi連接房中router及其他mobile devices是否可行?
大熊貓 發表於 2016-1-21 15:33

應該係

廳放router,行router mode

房果部router轉做bridge mode