[操作疑難] 拉線 - Cat5e定Cat6?

用左HKBB十一年, 下月終於要講88, 黎緊轉用上網痕。

想問各位Ching, 師傅上黎拉線, 點知佢拉既係Cat5e定Cat6線?

新Plan係200M, 日後有需要會升級 (最高可升級至1Gbps), 想知Cat5e同Cat6分別在那?

P.S. 嘗試爬舊文, 但仍未得到答案。

回覆  ikw0211
a886 發表於 2016-1-24 23:33

500呎內屋, Cat5e都夠玩?

回覆 3# ikw0211

睇你拉幾長姐
條link 入面都答哂你基本上既答案

Cat6中間多左條骨,硬身啲,一摸都基本上摸得出
如果想睇係咪,條線上有印住咩線,可以睇下

條線本身有寫係CAT5E定CAT6

想問各位Ching, 師傅上黎拉線, 點知佢拉既係Cat5e定Cat6線?

你所指既"師傳" 係自己比錢請人返黎拉果個?
係的話, 最好自己買線比佢拉, 呢個時勢拉定6冇死

如果你指既係網上含果位, 人地只係拉到入屋後既電話喉位
果到光纖出入Modem, 再比條Cat5e 線你自己搞惦, 唔好發夢人地會幫你拉暗喉入房

回覆 6# shingzhk

比錢請師傳真係要自備線~
一陣拉CAT5當CAT5E/CAT6真係得個"嬲"

只於PXX 光纖到PC ,我裝果時佢幫我拉~
我叫佢將 光纖由廳拉到入我房,再用CATE5拉番出廳
跟住再叫佢夾多1M線俾我

回覆  shingzhk

比錢請師傳真係要自備線~
一陣拉CAT5當CAT5E/CAT6真係得個"嬲"

只於PXX 光纖到PC , ...
a886 發表於 2016-1-25 00:25

你好彩, 撞正個肯同你做既
佢地D拉線人多數係外判, 收錢跟job計
呢單做完下一單, 見你煩D都唔會so你 (當然睇人啦)

你所指既"師傳" 係自己比錢請人返黎拉果個?
係的話, 最好自己買線比佢拉, 呢個時勢拉定6冇死

如果你指既 ...
shingzhk 發表於 2016-1-25 00:12

如果屋企已落晒喉,又唔係太刁鑽
都可能會幫你拉埋,上次幫我裝個CF就肯