[操作疑難] 新款Asus router配舊款IPcam WIFI設定問題..............

話說幫屋企人裝左部Asus ac55uhp router (連接iphone5s同ipad),佢有支好多年前舊款IPcam想用,WIFI只有WEP同WPA-PSK選擇 (冇WPA2 AES),如果我想以WPA-PSK連接router,請問應該將router設定成以下圖一還是圖二至o岩呢?

看不見圖

看不見圖
mocha_boy 發表於 2016-2-1 08:20

唔好意思,已fix... 請師兄指點,個router應該點set?

唔好意思,已fix... 請師兄指點,個router應該點set?
EOS5 發表於 2016-2-1 11:56

應該第一個就OK......
TKIP就係WPA default個加密技術

應該第一個就OK......
TKIP就係WPA default個加密技術
Advanced Ivan 發表於 2016-2-1 15:36

Thanks師兄,其實第一個係咪同時兼容TKIP同AES器材呢?即是TKIP器材就用返TKIP、同時AES器材就用到AES,而無需downgrade落TKIP?

这个只是隐藏了而已,可以调整无线模式将所有的加密方式全部调用出来~·有图有真相
参考:华硕路由器(Asus Router)RT-AC87U在Network Map中缺少无线设置加密?是Bug吗?

Thanks師兄,其實第一個係咪同時兼容TKIP同AES器材呢?即是TKIP器材就用返TKIP、同時AES器材就用到AES,而 ...
EOS5 發表於 2016-2-1 20:17

Supposedly係....
不過我真係未試過, 你試下就知

Supposedly係....
不過我真係未試過, 你試下就知
Advanced Ivan 發表於 2016-2-2 09:30

Thanks師兄,最後set做 TKIP+AES解決問題,支cam以TKIP連接,其它手機、ipad就以AES+連接。