[操作疑難] 500M光纖上載速度很慘..(已reset及試過兩隻router都係咁)

上載速度無論用 lan 線及 wifi 都係幾M 或 幾十M.....router試過N66u及禽日買的AC68u情況都一樣......不過如果notebook直插modem就正常.....上或下載都有 4xxM......我想知是否modem出問題....lan線為cat 5e....已証實線無問題....因為用同一條線由modem去notebook係正常.....AC68U用緊378.56.2 firmware的

會唔會係router set錯野

直插modem正常
即係你個router有問題啦
reset router一次先吧
我轉咗1000M時都有同樣問題,最後reset完router後變正常了

但無理由兩個router n66u同ac68u都同一情況......我已經reset router無搞任可設定....唯一可以講係會唔會係modem唔夾華碩的router

你試下用手機(如ip
試下上載會唔會多過

我自己就試過轉wifi頻道會有影響(N記R6250
但當上載快就會下載慢番

最後轉番auto頻接受到收貨就算

你試下用手機(如ip
試下上載會唔會多過

我自己就試過轉wifi頻道會有影響(N記R6250
但當上載快就會下載慢番 ...
rfdingo 發表於 2016-2-14 17:02

依家的情況就係連wifi 測試上載都係得幾M......用note 3試過....用ipad mini 2都試過一樣.....總之一經router就上載慢......modem直出notebook就無事.....我已經聯絡網上行要求換過第二隻modem.....我朋友用白色機身的華為modeom佢話好穩定

另外想問問.....router內的firewall會唔會係問題的源頭.....

回覆 8# ttboy-max

你系唔系裝左網絡加速器或者類似Asrock Xfast Lan的東西?  我以前裝埋de甘ge野就有同樣問題-上載唔超30mb。  (因為限速)  uninstall 完就冇野。  又或者Killer mananger 或者 asus 都有同樣問題。

回覆  ttboy-max

你系唔系裝左網絡加速器或者類似Asrock Xfast Lan的東西?  我以前裝埋de甘ge野就 ...
Archvictoros 發表於 2016-2-14 17:34

如果係pc問題....但notebook , 手機 及 ipad都無理由上載速度得幾M.....我已經用哂所有device去試....只可以講係modem > router > device就有問題.......modem > pc or notebook都無問題......