求師兄幫幫手 網速越黎越慢 不斷輪迴

屋村用緊PCCW 8M

最近2月頭開始 發現網速有時會越黎越慢 (如玩緊LOL會睇到個PING 由47慢慢跳到1XXX 不等)

一開始以為電腦中毒之類 關左之後用手機連WIFI一樣係咁

試過插返電腦唔用WIFI  一樣有時會越黎越慢

成日要不停重開Modem  本新住屋企都慢得8M  依家仲要有時1M都冇

我每次LAG都要不停重開先有機會冇LAG

前排3月頭叫左人上黎換MODEM 以為太舊 點知換完無耐都係咁

我已經試過既方法係 掃過冇中毒 / 關電腦連手機WIFI / 唔用WIFI直插電腦 / 換左MODEM / 鄰近屋村朋友都冇事

唔知有冇師兄大約知咩事?? 都煩左1個半月多

你有無開p2p 或大陸的軟件"電(老)"。如果有。你會比佢一直吸

你有無開p2p 或大陸的軟件"電(老)"。如果有。你會比佢一直吸
hkmand001 發表於 2016-3-15 02:20

冇 完全冇裝過

你router可能被人入侵了
我推薦你先關閉router.把線路直接插入電腦。如果是一樣情況。就和router入侵無關
接著你要測試是否lol問題。因為根據我的經驗,lol是會後台分享的,因此絕大機會是遊戲本身問題
如果你玩另外遊戲也出現同樣情況,為表示lol無關。請刪除lol再次測試。
若情況相同。我絕對認為你是中毒了/硬碟出現問題。我推薦把重要資料存好,購買另外硬碟重新裝window再次測試。
假若都是一樣,這樣我無解了。

我以前都係咁
次次我大叫 唔好用wifi
個Ping數就會跌

我以前都係咁
次次我大叫 唔好用wifi
個Ping數就會跌
Tong05 發表於 2016-3-16 00:41

我之前都比人入侵過,我關左再開再等一下再關,如是者玩左4,5日,佢無再入侵,可能BT下比我搞定左發皮4

好明顯係有其他人用緊扯爆upload

係唔係屋企有其他人上緊網?

via LG E960, LG H815T, HTC Flounder LTE

你router可能被人入侵了
我推薦你先關閉router.把線路直接插入電腦。如果是一樣情況。就和router入侵無關
...
hkmand001 發表於 2016-3-16 00:41

就係試過直接插入電腦  都會有呢種情況

亦都唔關隻GAME事 因為上網都有影響
部機亦無病毒

好明顯係有其他人用緊扯爆upload

係唔係屋企有其他人上緊網?

via LG E960, LG H815T, HTC Flounder LTE ...
astrial 發表於 2016-3-16 11:36

冇 睇過冇人用緊
亦都試過直接插入電腦

唔知各位師兄 會唔會覺得電話線過舊有影響到? (我指緊屋村上網寬頻個盒仔入面既線)