想換隻4g router...但唔識揀

http://www.tp-link.com/en/products/details/cat-9_TL-WDR3600.html

用緊呢隻N600

其中一個upload緊野,就全家人唔洗上網啦

呢個問題要睇邊一項spec?買咩款先有效改善呢個問題?

同時又想要隻4G router,個ADSL瓜瓜地果陣可以用sim卡頂住先

雖然我都知可以加隻USB 3G/4G手指就做到我想要既功能,但可以既話有埋就最好啦

不過上面果個問題嚴重d

almost all 4G router only 100M for lan port

almost all 4G router only 100M for lan port
LoveMariahDayAn 發表於 2016-3-15 12:30

嗯,咁搞上面果個問題好了.........

用緊呢隻N600

呢個問題要睇邊一項spec?買咩款先有效改 ...
Rosa 發表於 2016-3-15 12:26

樓主寬頻有幾快?

你情況似係因為upload被一個扯晒,所以其他人連hand shake都做唔到,所以down唔到嘢

解決辦法係要limit咗個upload

樓主寬頻有幾快?

你情況似係因為upload被一個扯晒,所以其他人連hand shake都做唔到,所以down唔 ...
astrial 發表於 2016-3-15 12:43

用緊PCCW ADSL,即係最終得兩條蕊既電話線出街果種

電視見到D螞蟻打曬交果隻兩蕊電話線

upload最高64KB/s,仲慢過我鎖頻4g

用緊PCCW ADSL,即係最終得兩條蕊既電話線出街果種

電視見到D螞蟻打曬交果隻兩蕊電話線

upl ...
Rosa 發表於 2016-3-15 12:52

咁無計,upload慢係ADSL死症

你可以試下開QoS限upload試下

咁無計,upload慢係ADSL死症

你可以試下開QoS限upload試下
astrial 發表於 2016-3-15 12:55

即係純粹係我行足100% upload,所以download先會獲左?

就算我唔係ADSL而係光纖或者其他,行盡左upload,個download係咪一樣會瓜左?

即係純粹係我行足100% upload,所以download先會獲左?

就算我唔係ADSL而係光纖或者其他,行盡左upload, ...
Rosa 發表於 2016-3-15 12:59

理論上係

因為每download一個packet,就要upload個acknowledge,同server講話confirm收到,同埋可以send下一個packet

所以如果upload被一部機扯爆咗,其他機就無頻寬去upload個acknowledge,搞到係度load空氣

via LG E960, LG H815T, HTC Flounder LTE

用緊呢隻N600

呢個問題要睇邊一項spec?買咩款先有效改 ...
Rosa 發表於 2016-3-15 12:26

你呢隻係3600
可以刷huntsman firmware,之後就會用到4g手指,咁就可以玩儲值卡。
ps: aircard 320u可用

via HKEPC Reader for Android

LoveMariahDayAn 發表於 2016-3-15 12:30

http://www.4gltemall.com/huawei-e5186-4g-cat6-802-11ac-lte-cpe.html

e5186係giga lan port

不過個價就

via HKEPC Reader for Android