每晚PCCW 100MB村屋每晚到左11點都會斷線

惡夢由之前8MB 升100MB講起 講起火都黎 $680安裝費+$298月費
自從8MB 上左100MB 差不多日日斷上網
每晚PCCW 100MB村屋每晚到左11點都會斷線
個師傅整左十幾次都係咁...有無人知原因? 而加係每晚11點都係咁
上唔到果陣佢Broadband 粒燈係咁閃 internet 直程無燈著 即意味著沒有信號
請問點解會咁? 每晚11點都係咁

會維持幾耐先會正常

降落30Mbps, 包穩定,你制唔制先?

惡夢由之前8MB 升100MB講起 講起火都黎 $680安裝費+$298月費
自從8MB 上左100MB 差不多日日斷上網
每晚PCCW ...
MANKIT88888 發表於 2016-3-18 23:25

大把人得8MB 炸

應該係區域主機overload導致死機,p記好鍾意迫爆,所有附近樓入晒同一部機,當同一時間流量過大會有咁既情況,如果吾係就多數死port位

小弟都係係村屋由8M升到100M,之前老婆煲劇都有呢個情況,
之前係度見到有位師兄話改晒DNS做8.8.8.8,會有改善,
我試左又真係再無斷線或拖慢嘅現象,樓主你都可以試一試呀

不過我唔知有無關係

小弟都係係村屋由8M升到100M,之前老婆煲劇都有呢個情況,
之前係度見到有位師兄話改晒DNS做8.8.8.8,會有 ...
mocha_boy 發表於 2016-3-19 14:05

so funny ???

回覆 1# MANKIT88888

好快有 FIBER....  仲用 PCCW?

回覆  MANKIT88888

好快有 FIBER....  仲用 PCCW?
kevinckcheung 發表於 2016-3-19 20:19

咁就要睇村長啦

會維持幾耐先會正常
Tong05 發表於 2016-3-18 23:36

5分鐘