[操作疑難] 一個router 駁兩個network 應該點setup

好似幅圖咁, 實際上隻router要駁埋internet, 姐係三個network,

有冇$1500 以下router做到,  switch有冇特別要求?

好似幅圖咁, 實際上隻router要駁埋internet, 姐係三個network,

有冇$1500 以下router做到,  switch有冇 ...
twaiho2003 發表於 2016-3-21 18:26

坊間好多都做到o窩,甘簡單既問題反而唔識答。要搵Products Man答

回覆 2# 沐火

我屋企隻N56U 搵云都搵唔到點set兩個local ip

Draytek做到,不過我唔識玩

回覆 3# twaiho2003

原廠firmware未必得,但dd-wrt可以:

http://www.flashrouters.com/blog ... o-setup-vlan-ddwrt/

買隻1037U x86 router 應該做到

回覆  沐火

我屋企隻N56U 搵云都搵唔到點set兩個local ip
twaiho2003 發表於 2016-3-21 22:57

係o羅學5樓大大甘話,N56U用第3方fireware,得左~

ubnt 任何一隻都做到
mikrotik 任何一隻都做到
draytek 2925 / 2960 / 300B / 3900 都做到
其他牌子我唔清楚, 但好肯定消費級家用垃圾 router 原廠 firmware 絕對唔會有呢D功能.

ubnt 任何一隻都做到
mikrotik 任何一隻都做到
draytek 2925 / 2960 / 300B / 3900 都做到
其他牌子我唔清 ...
keis 發表於 2016-3-22 00:02

咪係,樓上講到出面好多 router 都有 VLAN, multi subnet 咁,吹得就吹,鬼唔知坊間買到有嘅産品。
大陸嘅腦場仲好笑,好少少嘅嘢唔會搵到,全部都係 d cheap 到唔 cheap 嘅低端嘢

回覆 1# twaiho2003

Switch 當然要 support VLAN。
除非你係全部电腦都 set 番對應嘅 VLAN. 咁普通 switch 都 OK 嘅, 但正常唔會咁做,除非冇 budget 。