加強wifi訊號

小弟用緊和x 100m上網有home wifi, 部modem放係廳到,房A(隔一道牆) wifi收得ok, 但房B(隔2道牆) 就收唔到,房B電腦拉有lan線
有咩方便法可以加強房B wifi訊號?
另一個問題係如果續約可能會無左home wifi, 咁係咪換個好d router等兩間房都收到wifi呢? 有無介紹?
係tb見到netgear 6250 $3xx人仔,平香港好多,信唔信得過?

Thx各位ching

via HKEPC Reader for Android

小弟用緊和x 100m上網有home wifi, 部modem放係廳到,房A(隔一道牆) wifi收得ok, 但房B(隔2道牆) 就收唔到 ...
max22800 發表於 2016-3-21 18:54

翻新機

CHING, 我情況同你一模一樣, 都諗緊點加強信號. 拎左部舊ROUTER研究緊點將房B條LAN插落舊ROUTER做WIFI再拉條線入電腦, 不過搞左好耐都唔成功
唔知好唔好係TB買果D 10dbi增強天線黎試下

Try a repeater.

房A + repeater

房B條線係去邊度先?

via LG E960, LG H815T, HTC Flounder LTE

CHING, 我情況同你一模一樣, 都諗緊點加強信號. 拎左部舊ROUTER研究緊點將房B條LAN插落舊ROUTER做WIFI再拉 ...
ccman1108 發表於 2016-3-21 19:27

舊Router手動俾個IP佢,然後熄DHCP。
兩條LAN線都插LAN位(一出一入)就已經OK啦。

房B條線係去邊度先?

via LG E960, LG H815T, HTC Flounder LTE
astrial 發表於 2016-3-22 14:40

房B電腦條lan線係由modem拉明線過黎

舊Router手動俾個IP佢,然後熄DHCP。
兩條LAN線都插LAN位(一出一入)就已經OK啦。 ...
mdws2002 發表於 2016-3-22 15:10

個舊ROUTER係841N, 上youtube跟人整左個client bridge 模式, 唔洗用LAN線然後變多左個滿信號但成日上唔到網既WIFI出黎-___-", 個舊router我set 左192.168.1.2 但一插LAN線就好似無左信號

依家將個ROUTER A既5G熄左, 只用一個2.4G既WIFI 將就緊收1-2格用住先

房B電腦條lan線係由modem拉明線過黎
max22800 發表於 2016-3-22 16:18

房B加一個router做Access Point,搞掂