[操作疑難] 大陸->香港VPN請教

本人基本上長住深圳, 依家香港屋企用緊隻Vigor2130, 起PPTP VPN嚟Remote Desktop同上俾大陸block左嘅網
正常時間connect到但大概10分鐘就斷(我係香港office VPN返香港屋企connect住成日都冇斷過), 上網search過話依家就算行IPSEC都會時不時有問題

搵搵下有人話用Vigor2925/2960個SSL VPN Tunnel Mode起LAN-to-LAN可以解決到(話可以改port嚟避開長城block), 但大陸長城照睇已經識睇protocol而唔係淨block port.

我唔介意買對2925/2960起site-to-site VPN, 但就驚都係唔work...

香港: Netvigator 500M 光纖
深圳: 中國電信 20M 光纖

唔知有冇CHING有長期家用翻牆相關經驗, 真心請教

THX

:redface:shadowsocks

回覆 1# isodummy

我同你一樣長住深圳, 樓上師兄講既shadowsocks我暫時未學識. 我目前用緊Site to Site IPSec VPN, Site to Site SSTP VPN同OpenConnect VPN, 後兩種都係SSL VPN, 亦備有漫遊SIM卡. 我香港屋企都有1部2925.

回覆  isodummy

我同你一樣長住深圳, 樓上師兄講既shadowsocks我暫時未學識. 我目前用緊Site to Site IPS ...
雯雯 發表於 2016-3-21 22:41

雯雯大大,
竟然起度見到你
好彩我哩D半桶水無多事答口者,如果唔係臉都黃。

回覆 2# whitechunk

Shadowsocks我都有用, 有時用嚟上block左嘅網.
但有d嘢我都係要VPN返香港屋企搞

回覆 4# 沐火

唔好意思! 你係??

回覆  沐火

唔好意思! 你係??
雯雯 發表於 2016-3-21 23:05

純粹開心起度都見都你,所以say個hello甘。
我起果邊用唔同名架,唔好要我露械啦。我兩邊都係善意架。不過你一定唔識我

回覆 7# 沐火

PM me.

回覆  沐火

PM me.
雯雯 發表於 2016-3-21 23:16

大大唔好甘啦,我怕醜窩。加上用得唔同名就係唔想比人知起唔同地方講過D咩。

PPTP/L2TP 都已經唔得(唔知關唔關前排開會事)
逼我去研究openconnect,也都係o岩o岩成功左個OpenConnect VPN (by Openwrt)
有時間返上去試驗下個效果如何

感謝咁多位
PS: 我係友台個名一樣的