經屋企WIFI, 電話上FACEBOOK斷斷續續...

係ANDROID 5.0 + FACEBOOK問題定係我ROUTER問題???

我去第二度WIFI又冇事..但我又冇設定特別嘢...有冇解救? 謝謝

ELECOM WRC 1750GHBK2 +HKBN 1000M 寬頻

似你屋企router問題多
router同手機咩型號?

似你屋企router問題多
router同手機咩型號?
KinChungE 發表於 23/3/2016 11:46

LETV 樂1, 另外朋友部LG V10 上FACEBOOK都話有問題...
但上其他網冇事, 係FACEBOOK APP 先係咁

ELECOM WRC 1750GHBK2 +HKBN 1000M 寬頻

我估都係ROUTER問題, 但我只係設定基本WIFI設定, 已更新韌體問題依舊....

LETV 樂1, 另外朋友部LG V10 上FACEBOOK都話有問題...
但上其他網冇事, 係FACEBOOK APP 先係咁

ELECOM W ...
madcc 發表於 2016-3-23 11:50

用緊2.4GHz定5GHz?
2.4GHz好易同人撞channel

留意如果2.4同5GHz同一SSID, 有時會因為5GHz訊號弱而行左2.4GHz

用緊2.4GHz定5GHz?
2.4GHz好易同人撞channel

留意如果2.4同5GHz同一SSID, 有時會因為5GHz訊號弱而行左2. ...
KinChungE 發表於 23/3/2016 12:03

行5Ghz, 宜家俾佢棟左一棟...

零距離都係咁?

有無穿牆?

行5Ghz, 宜家俾佢棟左一棟...
madcc 發表於 2016-3-23 12:13

日本同香港都用到既channel得36-48
用唔到149-161, 係會收得弱D

零距離都係咁?

有無穿牆?
rabi 發表於 23/3/2016 12:22

客廳兩米距離冇穿牆食舊

日本同香港都用到既channel得36-48
用唔到149-161, 係會收得弱D
KinChungE 發表於 23/3/2016 12:35

我要睇番先, 我用嘅頻道好似係超過100, 我睇下先...
托家人去日本買隻NEC, 點知冇貨買左隻冇USB嘅ELECOM AC 路由....

客廳兩米距離冇穿牆食舊

我要睇番先, 我用嘅頻道好似係超過100, 我睇下先...
托家人去日本買隻NEC, 點 ...
madcc 發表於 2016-3-23 15:00

過100既其他band, 香港係不合法的

過100既其他band, 香港係不合法的
KinChungE 發表於 23/3/2016 15:10

咁我再睇睇...

我另部netgear R6300@ASUSWRT-MERLIN 行 149頻....