[操作疑難] 同插路由器wanLan於單switch上,又入到路由器設置頁,又上到網??

唸緊方法: 點樣可以又入到路由器設置頁192.168.0.1, 又上到網?

any idea? thx

唔睇你之前個post無人會知你問乜

你問可唔可以插晒WAN同LAN落同一個switch,然後同時access到WAN同LAN。答案係可以,但要手動set IP同routing table。不過搞到咁論盡,一定係設計上的問題。

唔睇你之前個post無人會知你問乜

你問可唔可以插晒WAN同LAN落同一個switch,然後同時access到WAN同L ...
ckshum 發表於 2016-3-24 08:57
   試過以下了:
電腦--ROUTER LAN
來源線--ROUTER WAN
即使DISABLE DHCP 和用AP MODE, 也無法存取ROUTER 外的SHARE FOLDER

插多張lan card, 兩張lan card兩條線入switch
第一條dhcp拎modem ip
第二條manual ip填翻default gateway 192.168..0.1

其實我想知ROUTER 無插WAN ,插曬去LAN 時, 佢點分邊條線係路由器既輸入(連出牆線), 邊條線係輸出(連電腦)?

插多張lan card, 兩張lan card兩條線入switch
第一條dhcp拎modem ip
第二條manual ip填翻default gateway 1 ...
KinChungE 發表於 2016-3-24 14:02

都好, 但未必看到第一條10.10.179.X 的網路芳鄰電腦

其實我想知ROUTER 無插WAN ,插曬去LAN 時, 佢點分邊條線係路由器既輸入(連出牆線), 邊條線係輸出(連電腦)? ...
chiwing 發表於 2016-3-24 14:59

Computer Network冇入與出之分
全部都係雙向

其實我想知ROUTER 無插WAN ,插曬去LAN 時, 佢點分邊條線係路由器既輸入(連出牆線), 邊條線係輸出(連電腦)? ...
chiwing 發表於 2016-3-24 14:59

淨插lan會變咗做hub

Computer Network冇入與出之分
全部都係雙向
KinChungE 發表於 2016-3-24 15:11

雙向= 可以loop back??
打去問代理, 佢話"同插路由器wan 和Lan於單switch上,會LOOP BACK --> LAG 死左, 停左係度..

唸緊點用ROUTING TABLE SET 死 841HP WAN 提供網絡SIGNAL, 而LAN 只比我入router setting page

簡單尼講當MY電腦入RSP時=自認低級過192.168.0.1, 又點樣同時入到RSP(向下完又向上問WAN 攞上網訊號呢?)

雙向= 可以loop back??
打去問代理, 佢話"同插路由器wan 和Lan於單switch上,會LOOP BACK --> LAG 死左,  ...
chiwing 發表於 2016-3-24 15:42

雙向指duplex, 唔係loopback
只駁lan唔駁wan的話, 部router自己係出唔到街
你既做法官方firmware做唔到, 因為lan同wifi係同一network
一係你allow remote management, 經wan改setting