好認真求證Vigor2960某D function

我而家想買隻2960,當係學野,不過當然要用得到先會買.
我係好認真想學野,同埋想買2960,希望大家唔好嫌我問太多野,多謝晒!!!
希望大家幫到幾多就幾多,你知道是但一兩個point 都可以話我知,好過完全無頭緒~~
基於有好多野我響佢Demo 到試唔到,所以我希望各位已經用緊既師兄可以幫我confirm下
我學過下cisco,所以會用Cisco來對比

• WAN可唔可以用Sub-interface(DHCP IP)? VLAN 10 (priority bit(cos) 0) + VLAN 20 (priority bit(cos) 4)
  • 每個sub-interface可唔可以唔同MAC? 好似BVI咁
  • Sub-interface DHCP IP 可唔可以加 Option 60?
  • 可唔可以整DNS View? 例如 query x.hkepc.com, x.yahoo.com.hk 就去 VLAN 20 個DNS,其他query就去VLAN 10 個DNS
  • 有無 IGMP proxy?
  • 有無 IGMP snooping?
  • LAN DHCP Server可唔可以用 Option 60 來 lease 唔同Range (同subnet/唔同subnet)? 例如: DHCP Client 有Option 60 abc 就會用 192.168.1.129/25, client 無 Option 60 就會用 192.168.1.1/25

佢個online demo 麻麻地好用
之前要搵佢pptp user 數量先睇死人

回覆 2# hkbpc

好多謝你第一個reply,請問師兄你係咪用家?
我幾個問題,你可以幫到幾多得幾多好唔好?

回覆  hkbpc

好多謝你第一個reply,請問師兄你係咪用家?
我幾個問題,你可以幫到幾多得幾多好唔好? ...
chaplin_lee 發表於 2016-3-26 01:49

有幫大陸同事裝過,其實都唔係知好多
你上面個d 就唔清楚

2925 用家路過,你要求d嘢咁刁鑽,真係用緊先答到

IGMP 玩過,記得好似唔多 work, 我係 switch 做
DHCP option 有,但冇玩過,亦唔清楚係咪你要嗰樣
WAN VLAN 有,但加 COS 就 ......

回覆 5# GbE

多謝你reply,請問你隻2925邊到買?有無分行貨水貨?保養?

回覆  GbE

多謝你reply,請問你隻2925邊到買?有無分行貨水貨?保養?
chaplin_lee 發表於 2016-3-27 01:27

香港,行貨, 過晒保, 2925 唔係你杯茶

WAN QOS/COS 個堆嘢, 有 d 似你要嘅嘢

回覆 7# GbE

我知道2925唔係咁適合我,我只係想知道下價錢同埋保養。
保養係唔係全球?定係跟返買機個地區?

全球應該唔得, 香港代理係永佳科技, 我之前 email 問嘢都彈返去代理做.

Q1 - Q2, 可set interface vlan, 但好似無sub-interface
Q3, DHCP IP 可以加 Option 60
Q4, 唔識睇
Q5 - Q6, 唔覺有
Q7, 無

一分錢, 一分貨! 樓主呢D要求我建議用fortigate 會好D