[操作疑難] 申請Comnet問題

由於HKBN固網要成58蚊續約,所以想改用25蚊個月既COMNET台KEEP住電話比家人用
已睇左舊POST
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=12&tid=2264724

請問如果想由一般固網電話改用COMNET寬頻電話既話

1) 硬件方面係咪只需要一個PAP2T既ADAPTOR再配一個固網既電話就可以用到?

2) 設定方面就要入返個PAP2T入面設定SIP/USER/PWD等資料就用到?

3) PAP2T係咪隨便咁係淘宝買個就得,好似呢個咁
http://world.taobao.com/item/189 ... 4.0.0.AXG76n#detail

謝謝

回覆 1# kelvinp

小弟已經在逃寶買了呢個盒仔. 用左幾天, 暫時無問題, 不過我懷疑個呢個 linksys PAP2T 係假的, 因為呢個PRODUCT 已經DISCONTINUE左, D卑膠有瑕疵,

另外一個可能: 該係佢地有個模, 間廠自己偷偷繼續生產...

我都係用緊COMNET, 有咩問題希望大家可以係呢道交流下~

唔知點解COMNET 的來電顯示, 我部家用PANASONIC 室內無線電話, 會出2行同一個號碼對方的電話
舉例: 對方號碼 25123123
來電顯示:

另外, 來電時電話響聲: 長響/短響 , 有無人知點SET?

我都係由於HKBN固網電話轉去comnet
你要提前最少一個月去申請mnp,一定要以email或傳真方式登記,要下載表格包括攜號轉台申請表,不能網上申請因為會即時給你新電話號碼。
(好彩我2個月前申請,因為第一次話我個名唔同被HKBN reject, 睇返張單原來有加英文別名,要重新fax 張攜號轉台申請表去comnet,成功mnp後會收到hkbn 確認信)

請問如果想由一般固網電話改用COMNET寬頻電話既話
1) 你仲要有寬頻網絡+router
2) 3)

我現時用HKBN 網路,舊post問題還未解決

回覆 3# easygoHK

搭單問。
如果我開個新Comnet,我可唔可以去外國用?
洗唔洗VPN?
我長期響外國,屋企老人家唔識得Whatapp/Wechat。用comnet會唔會平過長途電話?

回覆 4# chaplin_lee

sure, 佢網址都有講, 應該唔使 VPN
不過記得到期前打去續期,唔係到期後收正價(聽聞)

回覆 5# easygoHK

唔該師兄,我四月尾返香港問一問先~
如果咁講,姐係我買linksys隻野,去外國都可以就咁用,咁又幾好。

回覆  easygoHK

唔該師兄,我四月尾返香港問一問先~
如果咁講,姐係我買linksys隻野,去外國都可以就咁 ...
chaplin_lee 發表於 2016-4-1 23:32

Smartphone 裝 app set 返 comnet account 都可以用到

via HKEPC Reader for Android

Comnet可以申請免費一個星期試用,你可以申請左效果好再轉

via HKEPC Reader for Android

回覆 7# c14101

我了解下,我老竇唔鍾意comnet(怕資料洩漏),可能會用3 Hello喂。
Thanks。

回覆 8# 321

我尋晚淨係見到7日試用