請問電話線會唔會影響上網? 20# 有圖

因為屋村關係 冇得簡
但已經持續2~3個月會不停lag/越黎越慢

但重開modem/重拔電話線個盒仔 有時成功冇lag

已試過唔係中毒/比人入wifi
關左電腦連手機都會有時超慢

已懷疑電話線過舊 差唔多都用左8~10年
係咪應該換過條 未知關唔關事 請問各位高手覺得咩原因

(其實曾經開過post問 都係解決唔到 換埋modem都一樣)

打上去話情況持續, 問下可唔可以叫機樓轉port

條電話線幾多芯?會唔會得2芯,仲分左比電話及上裝網一齊用

條電話線幾多芯?會唔會得2芯,仲分左比電話及上裝網一齊用
NeTZoO 發表於 2016-3-28 17:21

根本ADSL 或 VDSL /VDSL2 都係用2芯電話線。

反而有些人成人斷線﹐係同個 電話/上網 個filer 有關(同1開2差不多相同樣的)﹐有些人根本無用﹐所以成日有唔穩定斷線情況。
當然﹐有些係屋外的因素﹐街線嚴重老化﹐除非肯同你重新拉線﹐否則點攪都無用。

根本ADSL 或 VDSL /VDSL2 都係用2芯電話線。

反而有些人成人斷線﹐係同個 電話/上網 個filer 有關( ...
peter_chan 發表於 2016-3-28 22:13

我就係估可能個FILTER 問題,樓主住村屋,入屋2芯線一D唔奇,再有埋家居電話又有上網就需要加FILTER~

一用filter 就可能好多斷線機會!
例如,一有來電就會上網斷一斷線,由其有安裝左電話分機,2個電話一晌9成斷線(上網)

回復 5 #NeTZoO

你講嘅野好似有d問題wor

Adsl的話一定要落filter,唔落的話電話響實斷線。落filter先會斷線,真係第一次聽
但樓主係近排先有問題,即係基本唔關有冇用到filter事啦

回復 NeTZoO

你講嘅野好似有d問題wor

Adsl的話一定要落filter,唔落的話電話響實斷線。落filter先會斷線 ...
C-Leung 發表於 2016-3-29 00:03

如果條2芯線純for上網,邊會有電話打入?
我以前舊屋就係2芯 分左比上網同電話,一有電話打入就reconnect 個adsl modem

如果條2芯線純for上網,邊會有電話打入?
我以前舊屋就係2芯 分左比上網同電話,一有電話打入就re ...
NeTZoO 發表於 2016-3-29 00:15

所以咪話你冇用filter囉
我屋企又係用電話線架上網,前排一入電話上網線就斷
原來係個filter問題,換左就冇事了

Filter 係 for 电話用,Modem 經咗 filter 上唔到網架。
同樣,电話唔經 filter 只會沙沙聲。

所以咪話你冇用filter囉
我屋企又係用電話線架上網,前排一入電話上網線就斷
原來係個filter問題, ...
凍檸賓唔該 發表於 2016-3-29 01:54

你係?
如果2芯線入屋,唔用FILTER 點又駁到MODEM 又駁到電話?
我上面講我舊屋更係有FILTER 啦,如果唔係點用到電話+ADSL上網~

但樓主如果可以係2芯齋上網,無電話咪無FILTER囉,大家就唔駛估啦(佢都未答)