求 router 同 switch 推介,$3K 左右 budget,最緊要穩定~

即將重新設計屋企網絡,希望各位可以推介 router 同 switch~
會 24x7,唔熄機,亦唔會有冷氣房~
我著重穩定 > 安全 > 速度 > 功能 > 其他
依家用緊 DrayTek Vigor 2920n

1 - 3 部 PC 同時上網,1 個 server 出街,1 個 NAS 出街,仲有啲內聯網 devices

Router 要求:
- budget: $2,500 左右
- 無須 WiFi
- Giga-LAN
- Giga-WAN
- NAT 勁
- 防火牆勁(選擇性)
- 雙 WAN 單 WAN 皆可

Switch 要求:
- budget: $500 左右
- Giga-LAN
- 8 ports 或以上
- Unmanaged

感謝大家!Thanks!

why you want to change?
your 2920 should be good enough?

回覆 2# alanhippo

可能會 keep 番,但可能要比朋友用,所以揾定先~$2.5K 係咪唔夠升級?
switch 就一定要買啦

回覆  alanhippo

可能會 keep 番,但可能要比朋友用,所以揾定先~$2.5K 係咪唔夠升級?
sw ...
jasonfoknxu 發表於 2016-3-30 00:03

我本來想叫你買 2925, 不過你已經用緊 2920n...........

2500 蚊可以買架 PC 玩軟路由

即將重新設計屋企網絡,希望各位可以推介 router 同 switch~
會 24x7,唔熄機,亦唔會有冷氣房~
我著重穩 ...
jasonfoknxu 發表於 2016-3-29 23:36

Draytek Vigor 2925

NETGEAR GS308 8-port Gigabit Switch 金屬殼

回覆 4# alanhippo

我都覺升 2925 有啲無謂,一係直上 2960,不過 over 成千 budget

回覆 5# 觀星是答案

m0n0wall?pfSense?routerOS?有諗過直接買 routerboard,不過睇見個介面就...好似太複雜....

回覆 6# idolclub

Thanks
    2925 同 2920 係咪差唔多?
GS308 暫時會係首選,其實我分唔到唔同牌子嘅 unmanaged switch 有咩唔同...

回覆  idolclub

Thanks
    2925 同 2920 係咪差唔多?
GS308 暫時會係首選,其實我分唔到唔同 ...
jasonfoknxu 發表於 2016-3-30 01:42

最大分別係Draytek 2925的NAT效能大約係2920的三倍,另外功能亦比2920多,而且2925 Firmware仍在不停發展更新,不時會有新功能增加。

一般8-port unmanaged switch速度唔會有大分別,差別只在用料同穩定性,用料靚d就7 x 24長開時穩定d,冇咁快死