[操作疑難] Dlink 868L 點樣set VPN ( 係大陸連VPN入香港)

各位C兄

小弟現時家用 HKBN 1000M  + D-Link DIR-868L Version A1 Router

小弟有時需要到內地工作一段時間..需要上Facebook Youtube 同埋最緊要gmail  ..
係內地經常要搵唔同既免費VPN 連入香港上網...但大陸免費野好多時好唔穩定同埋感覺好唔安全,
係手機Download個VPN Apps 要話要開放埋手機連絡人資料俾個Apps...心諗上個網唔想得不償失.......

但之前上網有睇過下關於Router VPN設定方式.....但好似好亂...結果都係set唔掂....

我想問下....我部 D-Link DIR-868L Router 我見setting 入邊無VPN哩個設定.....
我正確做法係唔係要把我個 Router flash左 DD WRT firmware 先可以再set VPN
同埋係唔係再申請個 no-ip.com 網址?

我想問除左以上係Router flash左 DD WRT Rom 去set VPN 外!
係唔係仲有1個方法就係唔使flash個Router情況下,就係利用Router後有個USB Port 去搭其他野(可能係電腦) 都可以有VPN功能

有無C兄可以教下我丫..........萬分感激......pls help me......thx a lot

一係flash固件,一係搵台電腦做VPN SERVER

各位C兄

小弟現時家用 HKBN 1000M  + D-Link DIR-868L Version A1 Router

小弟有時需要到內地工作一段 ...
maxsky03 發表於 2016-4-3 01:50

AC1750 雙頻Gigabit無線路由器以隻刑產品規格本身一定系無VPN Server 哩個功能

只支援VPN穿透:    PPTP /L2TP /IPSec

一係搵台電腦做VPN SERVER , 一係搵台具備VPN翻牆功能無線路由器 或 搵台可以刷DD-WRT 的無線路由器

我用totolink好易設定,有五個vpn提供。

via HKEPC Reader for Android

回覆 3# kwokpc

我睇過我部Dlink DIR-868L 係可以flash 到DD-WRT 固件的! 我想問下 係唔係flash 左DD-WRT固件就會有VPN 功能! 同埋要點樣Set  可否教我丫C兄 Thx

我用totolink好易設定,有五個vpn提供。

via HKEPC Reader for Android
takeoto 發表於 2016-4-3 13:16

A2400NS ?

set ddwrt  vpn 好易.google一下就得
ddns唔洗申請住.直接入你home ip.只要你ip唔變就ok
就算你申請左.都唔一定得.有幾個ddns比大陸封左
我系用BB1000+ASUS AC66u

我昨日番大陸,用大陸wifi連香港vpn,pptp都無封,用緊asus n56u,but最穩陣,其實直接買vpn啦,我本身都有個vpn在大陸比枱機用,有日本,sg,美國,就係無香港only,一年百幾蚊,速度唔錯,連住vpn下載都可以有10mb/s

set ddwrt  vpn 好易.google一下就得
ddns唔洗申請住.直接入你home ip.只要你ip唔變就ok
就算你申請左.都唔 ...
Tenjo 發表於 2016-4-3 22:11

C兄我想問  我用緊HKBN 1000M 個Broadband ip 好似係浮動!
如果係浮動 佢一變ip 我個VPN 埋會失效?  如果係浮動ip 我要點樣改成fix-ip?

我昨日番大陸,用大陸wifi連香港vpn,pptp都無封,用緊asus n56u,but最穩陣,其實直接買vpn啦,我本身都有 ...
隨機人生 發表於 2016-4-3 22:50

我好少要用到外面VPN睇網頁 !我用香港佔最多! 如果買VPN都有成10MB 都夠我用!有咩好介紹丫C兄!  當然最好我係想自己Set個VPN用 !因為好多上網睇gmail 用返自己VPN 感覺比較安全同好D !