天綫會否產生相長干涉, 加遠接收距離?

唸緊隻TL-WR841HP 用
9DBI + 14DBI 天線
還是
9  DBI X 2 好? (相長干涉

constructive interference

來增加訊號增益,以實現上述智慧型天線的優點

唸緊隻TL-WR841HP 用
9DBI + 14DBI 天線
還是
9  DBI X 2 好? (相長干涉

來增加訊號增益,以實現上述智 ...
chiwing 發表於 2016-4-3 23:19

mimo係要硬件支援既,而你呢部得個100mb既router就諗都吾好諗。
仲有原裝天線已經係最大,你再轉天線最終有可能燒機

有呀, ROUTER 本身有MIMO的, 燒機不是因為胡亂變比電壓, 功率放大嗎?

有呀, ROUTER 本身有MIMO的, 燒機不是因為胡亂變比電壓, 功率放大嗎?
chiwing 發表於 2016-4-4 08:23

天線有電阻,加大有機會反效果
同埋你個個型號官方只提供5dbi既天線。
我吾知你係邊到睇有mimo,話算有都係單一制式,而家最新講緊係mu-mimo

beam forming就係會同你自動調節呢樣嘢。

mimo係要硬件支援既,而你呢部得個100mb既router就諗都吾好諗。
仲有原裝天線已經係最大,你再轉天 ...
lokkeung 發表於 2016-4-4 02:36

換天線會燒機你邊度聽返黎
不過天線對wifi性能影響好細,未必有分別

兩支天線唔係用黎加強訊號, 而係兩支分別send唔同訊號
你換一支唔換一支的話可能仲衰

回覆 4# lokkeung

我用tplink841hp hg, 再查MANUAL , 真係無MIMO 十卜

回覆  lokkeung

我用tplink841hp hg
chiwing 發表於 2016-4-4 14:49

如果你個型號冇錯,最大功率達可以去到1000mW /30dBm 原配已經夠了

如果你個型號冇錯,最大功率達可以去到1000mW /30dBm 原配已經夠了
lokkeung 發表於 2016-4-4 15:04

未能穿5牆, 環境所需, 化整為零