有無好用限速軟件?

因為主機成日長時間DOWN野~所以成日搞到手機 副機上網好慢

因為用過360路由器衛士 的確很方便..但唔知點解明明限了主機速,一下載野時就解封了
而手機同副機就無這問題....

請求其他好用限速軟件!!!

router qos

因為主機成日長時間DOWN野~所以成日搞到手機 副機上網好慢

因為用過360路由器衛士 的確很方便..但唔知點解 ...
kingken2006 發表於 2016-4-7 08:23

你直接係ROUTER SET QOS實際D, 開左個QOS佢會自動幫你排優先次序疏通D流量

360果D就唔好裝啦

同埋限速好多時都解決唔到問題,因為最影響NETWORK另一個因素係同時連線數,
一係就換ROUTER,一係就鎖最大連線數
尤其係BT,一般下載軟件都自己有限速功能,唔需要你另外裝一套

回覆 3# s84292

那個我知道
就是有點不方便
360那個是軟件 方便很多
因為有時會有好多機連線
6部APPLE  5部AN 兩部電腦
而且經常用VPN
加上不是BT..是玩模擬器
所以問一下仲有無其他連線

回覆  s84292

那個我知道
就是有點不方便
因為有時會有好多機連線
6部APPLE  5部 ...
kingken2006 發表於 2016-4-7 09:21

QOS有幾唔方便,SET MAC就搞掂

如果是電腦的話你也可以看看 cFosSpeed

會唔會係你部ROUTER唔夠力?

Netlimiter?

買部好router好過每部機裝限速

回覆  s84292

那個我知道
就是有點不方便
因為有時會有好多機連線
6部APPLE  5部 ...
kingken2006 發表於 2016-4-7 09:21

下,我唔知你係咩牌子,ASUS QOS只要禁ON,
然後入返你條線幾多M,然後就完啦,你D機乜都唔洗SET
咩MAC 地址全部唔洗搞

就算我自己公司個NETWORK
(120部電腦,30部IPAD,70部電話,3部真SERVER,11部VM SERVER,仲有兩部DMZ,你唔夠我多掛?200M水喉咋,30個人一齊睇YOUTUBE都唔會影響到上網同日常操作,就係因為係ROUTER層面做QOS會排左優次,再而有限速,你單純一部機限速根本做唔到)
我都係QOS ,自己寫幾行則去符合我需要的條件,就完成曬
(如果系統繁忙,單一IP,某服務限速20M,再忙D 5M,唔繁忙全部開放,但優先次序跟QOS LIST 辦,不過呢D已經係企業型先有,或者你自己改DD-WRT先有,都太複雜~ 一般家用就咁開QOS已經好好)

咁都唔方便...定係個ROUTER唔係你自己,唔搞得?

VPN呢類全部都係預設QOS有所顧慮,當然我覺得最大問題係你個ROUTER唔夠力處理你依家個負載
介意透露個型號?