[操作疑難] HG8045配Router出WiFi問題

和PCCW的新約裡會沒掉家居WiFi,在這之前我一直都是用HG8045的WiFi來給電話上網的
想問問如果我想外加一個Router來專門提供WiFi訊號給電話上網的話,需要如何設定嗎?
目前隻HG8045,4個port裡,port 1是給我的Desktop,port 4是NOWTV,即是我可以買隻Router回來插port2來提供WiFi訊號?

和PCCW的新約裡會沒掉家居WiFi,在這之前我一直都是用HG8045的WiFi來給電話上網的
想問問如果我想外加一個R ...
Squall-Lucifer 發表於 2016-4-8 11:22

8045 的LAN(任何一個) 駁去自己ROUTER 的WAN便可。

不過留意﹐可能只係廢你wifi﹐仍然有router功能﹐即係你自己router都取唔到真IP。

而自己router只需設定用DHCP 方式連線便可。
如果取不到真IP﹐即係隻8045 仲有router功能﹐自己router要 disable DHCP(to LAN) 的功能。
WIFI 加密﹐自己處理。

回覆 2# peter_chan

續約時個sales已經說明是廢了家居WiFi only.....所以我不太清楚要如何加Router和設定......
去8045入面的Forward Rules>>DMZ Configuration?

回覆  peter_chan

續約時個sales已經說明是廢了家居WiFi only.....所以我不太清楚要如何加Router和設定. ...
Squall-Lucifer 發表於 2016-4-8 11:28

真係要睇你生效日﹐PCCW 點去remote config隻 8045﹐係轉番 modem mode 定係純粹在router mode 內disable WIFI。

要到時才知點處理﹐基本上用定客仔無得控制。

但作為用家﹐當然最好轉做modem mode﹐因為真IP 直接去自己router﹐方便好多。

如果只係disable WIFI﹐仍然用router mode﹐便要在8045內用入面的DMZ/port forward 做進陼網絡設定(如有需要)。

之前有人與你相同case﹐要打電話去搵CS﹐據理力爭轉番做modem mode。

** 有說將DMZ 指去自家router都可處理問題。

不過一點可以講﹐如果唔係有自建server﹐有WEB CAM 之類﹐要在街外連入家中﹐基本上隻8045行乜野mode都無乜所謂。

回覆 4# peter_chan

啊,我只是需要在新合約生效,家居WiFi沒掉之後,外加隻Router給家居的Mobile Device上網而已,不需要在街外連回家中(NAS?VPN?不需要)

回覆  peter_chan

啊,我只是需要在新合約生效,家居WiFi沒掉之後,外加隻Router給家居的Mobile Device ...
Squall-Lucifer 發表於 2016-4-8 11:40

如不需要街外連入﹐只需買一隻router回來﹐駁router的WAN﹐同埋自己設定WIFI的加密便可﹐家中用LAN的設備(例:desktop)駁入自己的router便可。

NOW TV 照舊插落隻 8045。

叫PCCW換隻無Wi-Fi嘅modem

回覆 6# peter_chan

明白,我到新合約生效時再去買隻Router回來

回覆 7# patklchung

可以的嗎?我除了WiFi之外還有NOWTV.....

回覆  patklchung

可以的嗎?我除了WiFi之外還有NOWTV.....
Squall-Lucifer 發表於 2016-4-8 12:00

算吧啦﹐叫人換modem﹐你講到口水乾都未必做到。

如果你唔需要街外入屋﹐直接自己買隻router便可﹐方法上面#6講了﹐除了wifi加密及SSID設定外﹐無野需要set﹐可以講即買即用。

router可以隨時去買﹐唔需要等轉新服務的。