用左幾個月 smartone 1000M感受.. (前hkbn用家)

係時候講下有乜分別..XDD

速度..確實差唔多
但反應真係好差.. taobao 成日要refresh 幾次至入到... 有時直頭冇反應..
我成日懷疑佢係唔係行左入 gfw..
最後解決方法..用 hkbn d dns.. 減低左慢反應問題 (好似係)

唔知其他 smartone 師兄點呢?

如果 
SMT 租 HKBN 線,代表 queue line priority 會排後d?

如果 
SMT 租 HKBN 線,代表 queue line priority 會排後d?
red_devil 發表於 2016-4-9 20:27

no idea...

如果懷疑係DNS問題,有冇試過用google DNS?

速度..確實差唔多
但反應真係好差.. taobao 成日要refresh 幾次至入到... 有時直 ...
siuba 發表於 2016-4-9 19:57

速度..確實差唔多
但反應真係好差.. taobao 成日要refresh 幾次至入到... 有時直 ...
siuba 發表於 2016-4-9 19:57

應該無乜直接關係。
我用HKBN,有時睇淘寶都要F5或Ctrl + F5幾次,先Load得晒啲嘢出嚟。
尤其係喺夜晚嘅時候。

回覆 5# mdws2002

YES....HKBN 上 TAOBAO 都係咁

應該無乜直接關係。
我用HKBN,有時睇淘寶都要F5或Ctrl + F5幾次,先Load得晒啲嘢出嚟。
尤其係喺夜晚嘅 ...
mdws2002 發表於 2016-4-10 14:56

大家共識通常批評 HKBN/SMT 連上大陸(如 taobao) 不及 PCC,
所以或許是 HKBN/SMT 共同問題,
而不是只係 SMT 問題 ..............?

Hkbn番大陸係非常差,常去大陸網唔好用

應該無乜直接關係。
尤其係喺夜晚嘅 ...
mdws2002 發表於 2016-4-10 14:56

我轉左dns 真係好左..XDD
但反而有d site load 唔到..變左依家每邊都用一個..

大家共識通常批評 HKBN/SMT 連上大陸(如 taobao) 不及 PCC,
所以或許是 HKBN/SMT 共同問題,
而不是只 ...
red_devil 發表於 2016-4-10 16:09

以前hkbn 係慢..但至少唔會load 幾次至出野..
依家smartone 係refresh 幾次至load 到..