想請問又4T4R又三頻, 真係唔係好搞得清...

最近睇緊AC88U同埋AC3200, 一個就話三頻, 一個就話4x4...

純行5ghz的話, 請問邊個會收得好d???(收得遠d, stable d, 不用考慮速度)
(純知識交流, 所以請不用跟我說用repeater, extender, homeplug果d)
萬分感謝

兩頻三頻重於將唔同class嘅client可以group埋一齊,等快嘅client唔會比慢嘅client拖慢個channel。

至於天線設計,雖然可可將一條頻道嘅throughput提高,但需client配合。
揀router可以諗長遠啲。小弟之前寫咗啲想發,有興趣可以參考吓。http://www.hkepc.com/forum/viewt ... ;page=1#pid34684272

4X4 冇用ge, 3x3 就ok
因為4x4 要係接收個client  有4天線先用, 但係有四天線GE網卡,近乎冇

收得遠D, stable D ,係睇2.4ghz wor 唔係睇 5ghz
5ghz 係近距離,少阻隔,速度快

搭單問, 咁有D 2X3又點計

4X4 冇用ge, 3x3 就ok
因為4x4 要係接收個client  有4天線先用, 但係有四天線GE網卡,近乎冇

收得遠D, stab ...
mingming123 發表於 2016-4-10 13:08

依家最新嘅router 支援MU-MIMO。
理論上,4x4 應該可以同時支援2個2x2 嘅裝置?依家手機都開始係2x2,如果只得3x3,理論上應該發揮唔盡mu-mimo 功能?

我最驚係3x3 mu-mimo router 配2個2x2 mu-mimo 裝置,唔可以同一時間一個裝置係2天線,另一個1天線咁行mu-mimo,只能變成好似無mu-mimo 咁2個裝置排隊用哂2天線。
唔清楚mu-mimo 嘅技術,還請指教。

依家最新嘅router 支援MU-MIMO。
理論上,4x4 應該可以同時支援2個2x2 嘅裝置?依家手機都開始係2x2,如 ...
Fanolian 發表於 2016-4-10 14:13

我冇諗過可以同時用兩個2x2 device
   呢D要問番其他ching

搭單問, 咁有D 2X3又點計
wanglok 發表於 2016-4-10 13:44

淨係識三天線,同四天線, 2x3 真係唔知

我都係上網爬文,試下嘗試解釋,要分開SU-MIMO同MU-MIMO嚟講。

SU-MIMO係802.11n規格,流行於Wave 1產品。現時大部份802.11ac Wave 1產品支援。
MU-MIMO係802.11ac Wave 2,依家最新嘅高端router開始支援。
其實兩者都需要router同receiver配合,但係配合唔同嘅嘢。

SU-MIMO講嘅係天線設計,平時話2x2:2,3x3:3,即係話兩天線2T2R(T=Tx, R-Rx),三天線3T3R設計。同一時間一個wifi conversation (link) 會佔用2x2或者3x3 streams,亦需要router同receiver天線設計配合,譬如router3x3:3設計,receiver2x2:2設計,兩者之間嘅wifi conversation (link) 最多只可以有2x2 streams,視乎channel嘅設定 (2.4GHz vs. 5GHz; 頻寬 (20/40/80/160MHz; modulation BPSK/QPSK/16/64/256/1024-QAM) 限制個link嘅速度。即係一個technology俾你同一時間用多幾條飲管啜多啲,插到幾多條要睇你隻杯同你個口。

MU-MIMO容許router同埋receiver嘅天線設計唔配合,但需要router同埋receiver同時支援MU-MIMO (現時沒有太多receiver支援,但將成為趨勢)。Router會自動分配其天線連線,容許數個receiver同router同一時間連線,提高network嘅throughput。即係好多條行車線,原本只可以同一時間行一架車,所以大家要輪流用行車,而家多幾架車一齊行用晒d行車線。因為每一架車係路上面嘅時間耐左,就可以行遠啲。

市面上有一D天線設計係2x3:2,我估計係一啲interim產品,嘗試用兩條實體天線達到2T3R效果以提高條link嘅throughput rate。

回覆 8# blaze

Thank you. 啱啱入左asus 1200G+ & tplink c5

個人唔建議追太新產品,甚個程度用差價買未來用概野,MU-MIMO,第一,究竟WI-FI device 用家多唔多,用量大唔大,又否同時一齊高用量; 第二,現時產品未必支援,器材升級要一段時間

重要新制式同一般差價大唔大

用我經驗為例,我係最早用AC,AC66U,原因可以話AC,又可話唔係,屋企廿年前裝修無LAN連入房,但房同房有LAN連接,轉光纖後唔想拉明線,膽粗粗用AC行MEDIA BRIDGE,只係衣個原因,但實則只行200MBPRS多一點(距離牆阻問題)

但當時差唔多無AC CLIENT,APPLE算最先有,但慢慢升級手頭野都要一段時間,真正用到AC好處(指CLIENT)差唔多最少一到兩年之後(只係一部起兩部止),而家AC普及,APPLE TV,手機,電腦,IPAD,先至用晒AC,(當然唔係為左AC而換機);

真係唔使追大貼,仲要而家每年都有更新ROUTER產品,睇下手頭D野度下幾時換新先決定好