想請問router當switch用問題

本身用緊隻4 port router (A),  但唔夠port用...

想用隻舊router (B) 當switch用
想請問我駁B時應該插WAN定LAN
如果要插LAN, 咪少左個port用?

唔該先~

當switch用,兩隻router都插LAN。

本身用緊隻4 port router (A),  但唔夠port用...

想用隻舊router (B) 當switch用
想請問我駁B時應該插WAN ...
asimo 發表於 2016-4-11 21:04

明白, 唔該哂!

咁其實我用隻4 port 舊router當switch用
最終實際只係多左兩個port用
原本 : 4 port
現在 : A (3 port) + B (3 port) = 6 port

當switch用,兩隻router都插LAN。
tgo 發表於 2016-4-11 21:14

明白, 唔該哂!

原本 : 4 port ...
asimo 發表於 2016-4-11 21:23

其實係好唔抵的﹐因為實際只係多2個port用。(聽聞個別型號可刷 rom ﹐令WAN都轉成LAN Port)

除非真係差一﹐兩個port﹐否則直接去買隻8/16port 的switch 好過﹐理論上效能好過router少少的。

明白, 唔該哂!

原本 : 4 port ...
asimo 發表於 2016-4-11 21:23

記住當switch 既router,記得off 左個DHCP --即係唔派IP
否則你個nework 就會有2個會派ip 既器材

如果唔想咁麻煩,拎百幾買只switch好過

如果唔想咁麻煩,拎百幾買只switch好過
jackkwai 發表於 2016-4-12 09:34

8 port switch + router 都係會得返 3+7 = 10 spare ports
點都要扣兩個

8 port switch + router 都係會得返 3+7 = 10 spare ports
點都要扣兩個
Botti 發表於 2016-4-12 10:00

買隻多PORT既SW,睇落會好D