新自組 itx pfsense firewall

屋企部 pfsense 用緊塊 supermicro 幾年前既itx 版..當年貪佢用 D525 加dual intel LAN,
不過用左咁多年..剛轉 HKBN BB1000 , 心郁郁想upgrade 下..

而最近睇過呢度d ching 都有用 N3150 既板build pfsense firewall.
前幾日就走左去買返塊 N3150 既itx 黎玩 , 而係香港腦場搵倒既 N3150 itx 大部份都係得1 個nic 而且仲要realtek .
所以我就搵一塊有4x slot pci-e 既 itx 板...睇來睇去就得Asus 出左塊 N3150I-C 有4x pci-e 槽
咁我就再加多張 intel 既 dual nic giga lan card.

起左套system 後我就去ofta 同cuhk ftp 到簡單download test..最多都只係去到 680 Mb/s 倒
套system 行果時就17W 咁上下..N3150 C 真係用少好多電
不過因為就到夏天關系..我都加左一把4cm 吹LAN card, 一把5cm 吹CPU HS..

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

師父唔係好得 wor, Low profile 都冚唔到蓋, 又 fan 又 LAN card. 比我一定要等 "dream board".
點解塊 blackplate 好似離晒罩咁 ?

我都有隻 NAS 行 D525, 服役中.

回覆 2# GbE

回覆 1# kenfung

想借問聲,D525+4GB ram+PFsense NAT throughput 有無 900Mbps?
我有一隻D525+4GB ram,之前玩過下,無AP就放低左。而且我得500M,試唔到1000M。
仲有如果我將幾個port bridge埋一齊做LAN,會唔會慢好多?

回覆  GbE

回覆  kenfung

想借問聲,D525+4GB ram+PFsense NAT throughput 有無 900Mbps?
我有一隻D ...
chaplin_lee 發表於 2016-4-12 10:27

應該冇,D525 行緊 routeros 都係得500~800Mbps

師父唔係好得 wor, Low profile 都冚唔到蓋, 又 fan 又 LAN card. 比我一定要等 "dream board".
點解塊 bla ...
GbE 發表於 2016-4-12 09:29

Hi

唔係冚唔倒蓋...係我冇影倒冚蓋相咋..因為我諗住係個蓋上面界個14cm fan 位裝14cm fan
塊blackplate 上面睇離離地 , 不過後面睇又ok..

如果要dream board 就唔洗諗去外國訂塊 Supermicro X11SBA-LN4F 就搞掂.
不過呢塊版平平地仲可以用desktop ram ..仲要有4x pci-e 槽..已經算係咁喇

其實CPU 上面個fan 唔加都得..不過我仲想佢涼快d only

回覆  GbE

回覆  kenfung

我有一隻D ...
chaplin_lee 發表於 2016-4-12 10:27

N3150 應該比 D525 快一截...所以就單純 NAT 黎講應該問題唔大..
如果會行VPN , 可以用倒 AES-IN 就會爽好多..

N3150

680 Mb/s???  已經最盡???

N3150

680 Mb/s???  已經最盡???
marcolee1314 發表於 2016-4-12 14:44

其實我未試..其它..
應該用iperf 再試下

我都想買部行untangle utm
n3150 唔知得唔得
itx dual gbe好難找
itx dual intel更加難找

via HKEPC Reader for Android

回覆  GbE

回覆  kenfung

我有一隻D ...

你幾耐之前做 test?因為 pfSense 係 2.2 之後先開始 support multi CPU,D525 係 dual core 又有 HT 應該會高 throughput