大陸用VPN返香港VPN SERVER

ASUS 既ROUTER 有VPN SERVER 功能 用ASUS DDNS
基本SETTING如圖
唔知個兩個加密要唔要TICK?

我試過最簡單咁.  PPTP
係大陸用紅米+CMCC DATA  PPTP 連到用到  同一SETTING  紅米+WIFI PPTP 用唔到
用另外一部電話...無論同一SETTING用DATA定WIFI都用唔到

咁會有咩問題出現 邊度SET得唔好先用唔到?
加密要唔要TICK? 電話上SET VPN個個加密又要唔要TICK?
ROUTER 係咪有PORT 冇開用唔到?  大陸方面BLOCK 左PORT用唔到?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

同問
係大陸用紅米+CMCC DATA  PPTP 連到用到  同一SETTING  紅米+WIFI PPTP 用唔到

懷疑酒店wifi block pptp

好多師兄講pptp起大陸block得好勁

好多師兄講pptp起大陸block得好勁
joeyshandy 發表於 2016-4-19 00:57

用L2TP?  手機VPN SETTING有L2TP.
低係ASUS 個VPN SETTING要點SET?

同問

懷疑酒店wifi block p ...
forumdata 發表於 2016-4-18 23:52

試過係酒樓,LOOK UP到係用中電信
跟住用佢WIFI + PPTP / L2TP VPN 唔WORK
用CMHK 中港 PLAN 再 PPTP /L2TP 即WORK

試過係酒樓,LOOK UP到係用中電信
跟住用佢WIFI + PPTP / L2TP VPN 唔WORK
用CMHK 中港 PLAN 再 PPTP /L2T ...
hkbpc 發表於 2016-4-20 01:04

CMHK 係大陸用 唔洗VPN都可以直接翻牆....
係用香港SERVER

def 咩都唔駛改,你竟就剔走D野,客戶端IP又改左,佢寫住可能會撞IP又唔理!
P.S. 你自己點解香港唔試連到至大陸試,你一黎就大陸用變左成有好多因數要諗!

仲有你隻ASUS 有無DMZ比其他機,如果有就要將PORT 1723 指番去ROUTER(IP) 度

def 咩都唔駛改,你竟就剔走D野,客戶端IP又改左,佢寫住可能會撞IP又唔理!
P.S. 你自己點解香港唔試連到至大 ...
NeTZoO 發表於 2016-4-20 21:43

其實我就咁係香港連..部電話都唔得..冇開DMZ (P.S.  冇玩AOC好耐)
MPPE 128同40 我原本都TICK左..就係TICK左都唔得 我先TICK走佢

DHCP 派.1.20-.1.29 唔得?  其實呢段IP我CHECK過ROUTER冇派比人

其實我就咁係香港連..部電話都唔得..冇開DMZ (P.S.  冇玩AOC好耐)
MPPE 128同40 我原本都TICK左..就 ...
剋星 發表於 2016-4-20 22:06

1.如果1.20-1.29 諗住用黎比vpn client,咁最好就將DHCP由1.30開始啦~
2.試CONNECT 先用IP 試,之後至試DDNS~
3.ASUS 個PPTP 好易SET,ON 左佢 (VPN),ADD user & PW就得,進階設定唔駛攪~

1.如果1.20-1.29 諗住用黎比vpn client,咁最好就將DHCP由1.30開始啦~
2.試CONNECT 先用IP 試,之後至試DDN ...
NeTZoO 發表於 2016-4-20 23:37

係...我之前都係咁..時得時唔得...另外就係唔明同一環境 SETTING..點解會紅米得..LENOVO 唔得..