[操作疑難] [新手請教]Hkbn bb100 換router

本身用緊TPlink大概都有5年前既產物,不過近日電話/ps4連wifi開始慢,斷線,load唔到圖/睇唔到片,所以我諗個router應該差唔到夠期,就買左隻asus rt-n12+,set好晒攞到ip,但係每幾十秒就cut一次,cut又自動連返,又再cut,又再連,無限地loop

情況就係咁

之後我將wan線直入desktop

發生這樣的情況

最後我用返原本舊的 tp-link router 又可以正常連線上網...
今朝打去hkbn cs都係一地官方答案話我lan卡問題,電腦有問題...
最後用一句師傅上門$400而家同你預約,打發我收線...
我就覺得一d技術支援都無...希望呢度有高手可以幫到我...謝謝各位

check下你條線

有無試過唔經Router直入電話測試下?

唔經 router 直駁冇事就唔關 hkbn 事。

你 factory reset 隻 router密碼呀加密呀nat呀dmz呀等等乜都唔 set ,包你得。:shifty:

樓主我尋日都有呢個問題,BB100,Netgear R7000

不過因為返工,叫屋企人打hotline,原本話要以直駁電腦檢查為準,但係屋企人唔識,最後都係以“叫師傅收$400”打發

夜晚放工都係咁,於是直插電腦再打上去。當然一開始話佢哋果邊冇問題(好死唔死呢個時侯竟然無問題,我狂speedtest都ok )咁我就話,我今朝已經打過嚟話有問題,到依家成日都上唔到網。個CS就對返啲資料(IP,MAC,DNS)跟住做ping test,都冇問題。最後佢話幫我mon條線3個鐘睇下有無問題。但係因為已經差唔多12點,我話就快瞓覺,CS就話會mon到6點。期間一直駁電腦。

今朝8點起身望下冇問題,check返window嘅network center,最後一次斷線係大約1am,跟住一路都冇斷過。依家已經駁返去router,so far so good

via LG E960, LG H815T, HTC Flounder LTE

唔經 router 直駁冇事就唔關 hkbn 事。

你 factory reset 隻 router密碼呀加密呀nat呀dmz呀等等乜都唔 se ...
buynaka 發表於 2016-4-19 12:34

師兄就係直駁有事,經舊router駁反而無事

有無試過唔經Router直入電話測試下?
Monet90 發表於 2016-4-19 12:17

師兄請指教指教 謝謝

報告一下,尋日全日無問題,但係今日又出事。。。

再打上去128100,今次個CS直接話會派師傅睇睇,唔會收錢。不過要後日先到

panglm 發表於 2016-4-19 13:02

會唔會係新router問題, 或者換條WAN cable

panglm 發表於 2016-4-19 13:02

直駁係唔用任何新舊 router,hkbn 一出就直插電腦喎。:shifty: