求指教 bb100 轉smt 100

用緊bb100 FTTH + broadband tel
hkbn 啲新plan冇咩jetso 仲要硬食啲咩mytv letv, 完全冇興趣, 所以好想轉

如果想轉smt 100 + tel, 請教一下其實用唔用得返條fiber, 見到smt 個網寫100Mb 係FTTB
姐係smt 100 係ethernet? VDSL2 入屋?
100M ethernet 入屋的話, 電話用broadband tel?

btw 我棟樓冇HKBN Ethernet 入屋的話, 其實係咪都裝唔到smt 100?

SMT 係租 HKBN, 如果收你支 order ,就睇環境做人,有 Cat5 裝 Cat5, 如果只有 fiber only 就肯定係裝 fiber 。。。

除非佢唔接你支 order。。。

用緊bb100 FTTH + broadband tel
hkbn 啲新plan冇咩jetso 仲要硬食啲咩mytv letv, 完全冇興趣, 所以好想轉
...
KwokAngus 發表於 2016-4-22 18:11

smt 100 一定冇 fiber, 用緊 hkbn 100 fiber 都要轉,唔駛諗。

佢係一條 cat5e 直入你牆盒,四芯 network 兩芯電話。

你 屋苑hkbn唔係冇 cat5e ,而係自己客就會裝定 fiber, 等你升線唔駛上門搞野,所以 smt 會幫 hkbn 嘔返哂啲 port 出嚟。

以上為本日數日前真實個案。

smt 100 一定冇 fiber, 用緊 hkbn 100 fiber 都要轉,唔駛諗。

佢係一條 cat5e 直入你牆盒,四芯 networ ...
buynaka 發表於 2016-4-22 22:28
很techincal …
即是smt租hkbn network 速度包括ping等都不如hkbn?

咁睇你似係好早期岩岩有1000M 時既客?
因為宜家好多地方1000M 都唔夠port 位
hkbn 又會咁好死,用1000M 既port 比你做100M?

我係由hkbn 100 --> smt 1000M
裝個時問過,smt 成套network (包括出海返大陸)都係同hkbn 共用
機樓都係hkbn
smt 自己係無hardware,完全只係做servicing

不過好似樓上師兄所講,你咁既case,可能真係同你拉過條新cat5入屋
速度應該無唔同,因為都係同一機樓。

BTW smt 應該係上網自己reg 最平的。

佢係一條 cat5e 直入你牆盒,四芯 networ ...
buynaka 發表於 2016-4-22 22:28

問問,
HKBN 100M 就有 fiber,

但 SMT 100M 冇 fiber, 起碼 500M 先有 fiber,

但應該不代表 SMT 100M 比 HKBN 100M 差?
因為 SMT 都係租 HKB 線,加上 100M 級數來講,
有冇 fiber 都應該夠速?

hkbn 又會咁好死,用1000M 既 ...
foggie 發表於 2016-4-22 23:48

仲以為同街sale登記可以有多D優惠, 如現金券

打算hkbn100M ->smt100M

因為hkbn完約(半年免費試用),但續約比新客貴,smt 100MB依家平均係118$, 但HKBN 100MB報係198$

很techincal …
即是smt租hkbn network 速度包括ping等都不如hkbn?
forumdata 發表於 2016-4-22 23:34

講你都唔信,我都唔信,裝前我行一次 ofta ,裝後又行一次 ofta ,居然 smt 快啲, 其實應該話 hkbn 100Mbps 既 cat5e 快過 fiber.

hkbn 又會咁好死,用1000M 既 ...
foggie 發表於 2016-4-22 23:48

都係24個月前既事,當時裝嗰個師傅重幫我 set 咗 1Gbps ,跟住睇返單都咦咗一聲,問係咪裝 100Mbps ,然後改返 setting 做 100Mbps.

幾星期後我朋友另一座裝 100Mbps 又係照俾 fiber 佢。

問問,
HKBN 100M 就有 fiber,

但 SMT 100M 冇 fiber, 起碼 500M 先有 fiber,

但應該不代表 SMT 100M  ...
red_devil 發表於 2016-4-23 04:40

hkbn 都要睇屋苑先有100Mbps fiber 。  行咗一星期左右,我係覺得 cat5e 順過 fiber,不用擔心。