[操作疑難] 請教RJ45頭接法...

家裡入屋條四芯電話線(啡白綠白)想接到RJ45頭1236位置應該怎樣區分?

啡1白2綠3白6

via HKEPC Ionic Reader v1.2.9 - Android

家裡入屋條四芯電話線(啡白綠白)想接到RJ45頭1236位置應該怎樣區分?
kimochiii 發表於 2016-4-27 00:57

入屋電話線轉 RJ45 頭有何用?

入屋電話線轉 RJ45 頭有何用?
buynaka 發表於 2016-4-27 09:59

借線用﹐用4芯行埋電腦。(即係早年HKBN 家居電話+寬頻用同1條線的方法)

除此之外﹐我想唔到有什麼用途。

借線用﹐用4芯行埋電腦。(即係早年HKBN 家居電話+寬頻用同1條線的方法)

除此之外﹐我想唔到有什麼用途 ...
peter_chan 發表於 2016-4-27 10:02

問題係,係都係 isp cfu 裝線時做啫,一般用家拎條牆身電話線改 rj45 頭,唔會由本來打到電話變咗做上到網。

而且 hkbn 同一條線電話+寬頻係用8芯線,四芯上網兩芯電話。

問題係,係都係 isp cfu 裝線時做啫,一般用家拎條牆身電話線改 rj45 頭,唔會由本來打到電話變咗做上到 ...
buynaka 發表於 2016-4-27 12:38

我係估係入屋位有個盒仔﹐之前係電訊公司的事啦。

入屋後有一條LAN線 (行明線暗線有無盒仔都唔係重點)﹐而家做了電話線用途﹐由於電話只係用2芯﹐仲有條件做100M LAN﹐想問下點去用這一段線做埋LAN 行電腦﹐唔駛重新拉多條線。

lan 線只用到 1, 3, 4, 6 呢幾條線. 其餘 2, 5, 7, 8係空出黎的. 可以借呢四條線做電話線. 網線正常排列 1. 橙白 2. 橙, 3. 綠白 4.藍 5. 藍白 6. 綠 7. 棕白 8. 棕. 有d交叉線就橙白換左做綠白, 橙變綠, 綠白變橙白, 綠變橙.
其實電話線用得兩芯, 用棕和棕白一定實無衰.

你抆條線出黎, 睇下1, 3,4,6呢幾條乜色, 唔好掂就無事.

我係估係入屋位有個盒仔﹐之前係電訊公司的事啦。

入屋後有一條LAN線 (行明線暗線有無盒仔都唔係重 ...
peter_chan 發表於 2016-4-27 13:59

因為樓主話入屋條練,所以理論上係一邊機樓一邊屋企牆身。

除非樓主原本條線係拉到入房,佢想喺廳中間偷線當廳駁房 lan 線,不過又好少人裝電話裝喺房唔裝喺廳。

lan 線只用到 1, 3, 4, 6 呢幾條線. 其餘 2, 5, 7, 8係空出黎的. 可以借呢四條線做電話線. 網線正常排列 1. ...
rogert 發表於 2016-4-27 14:33

稱兄1346?可唔可以影張相俾大家見識下?

回覆 3# buynaka

有個朋友搬左去劏房住,佢問過業主話條線可以上網就叫我去幫佢裝個router