[老電]村屋有覆蓋100M.......都做唔到......

近排見個約就完想話睇下有冇得升級啦
話曬同『老電』都有『20多年關係』, 升級從來都係遙不可及的
又禁好彩wo! 上網查詢覆蓋又有提供100M wo
就打去問問啦, 又OK wo 約師傅上黎整啦,
今日師傅上到黎, 師傅換左個Modem......之後話做唔到......我個陣嘅心情直程由山頂跌左落谷底......
唔知有冇師兄有同樣經歷.......

可能條電話線太舊, SYNC 唔起 Signal ..........

屋內剛裝修, 係CAT5e.......有冇方法? 已小弟所知.....屋企個電話線入線位響地下外面.........仲係『香港電訊』嘅LOGO, 固網電話曾經有問題整過先知道......

既然有coverage, 做唔到100Mb,
應該都做到30Mb, 有冇問過
(記憶上老電係賣3=>6=>8=>30=>100, 做唔到就順降)

師傅拎左個唔知咩野出黎聽......聽完......佢話唔得.....就轉身離去......

上網查詢覆蓋得,根本技術上係上到100M/30M,睇師傅肯唔肯再拉條新電話線而已...

覆蓋計距離, 用電腦盡個圓形出黎
實際上如果線太舊, 雖然你喺個圈入面, 訊號唔work 都無辦法
你可以試下打番上去問下死因係乜再作打算
c fu 佢收你張單係做upgrade (免拉線), 如果拉個條線佢suppose 要收多D

我諗起之前有個巴打講.....可能你個CASE 比較複雜......佢未必同你搞...但如果你比小小$$$$ ...或者佢會CALL 多幾個師傅幫你搞...

覆蓋計距離, 用電腦盡個圓形出黎
實際上如果線太舊, 雖然你喺個圈入面, 訊號唔work 都無辦法
你可以試下打 ...
spadeace 發表於 2016-5-3 14:27

就算新拉線張單唔會多得去邊

近排見個約就完想話睇下有冇得升級啦
話曬同『老電』都有『20多年關係』, 升級從來都係遙不可及的
又禁好彩 ...
XLxY 發表於 2016-5-3 00:21

咁你有冇問30做唔做到?