想響屋企開game server, 有冇保安措施須要做?

最近響隔離紅燈台睇到幾篇post 講d 小學雞點解要 / 點樣炸人地game server, 咁啱我呢排想開個home game server, 然後又咁啱最恐怖嘅係最近見到router log 入面有幾部機port scan 緊我個ip, 想問下home server 黎講除左響防火牆入面加拒絕規則之外仲有咩可以做 / 夠唔夠?

順便貼埋port scan 我果幾個ip 俾大家參考

76.20.9.207
115.239.228.11
203.205.151.166
74.125.204.189
115.239.248.246

家用線唔比開game server

家用線唔比開game server
supergag 發表於 2016-5-3 19:26

有明文規定嗎?

有明文規定嗎?
SoCold 發表於 2016-5-3 19:40

間間isp既條款都寫到明,理論上nas,web server都唔開得,isp有權隨時停你上網而唔使通知,不過比效小執行

但game server(指host一隻game並供其他人登入,通常私服) 就有人捉

間間isp既條款都寫到明,理論上nas,web server都唔開得,isp有權隨時停你上網而唔使通知 ...
supergag 發表於 2016-5-3 19:43

家中nas長開
睇黎我等緊佢停我上網

家中nas長開
睇黎我等緊佢停我上網
SoCold 發表於 2016-5-3 19:44

今時今日架web Server都冇乜問題,因為如果ISP要禁你就一早封port,等你冇得用

今時今日架web Server都冇乜問題,因為如果ISP要禁你就一早封port,等你冇得用 ...
lokkeung 發表於 2016-5-3 19:52

不能認同更多

唔出街?  我以前有開terraria server.

唔係喎.....我以前成日開Server打AOE, Warcraft, CS Rainbow Six.....