[操作疑難] 買 Scanner 擺入房, 得廳有電腦, 應該買乜野裝置?

而家想買部 Scanner (類似 OpticBook o個類) 擺o係房, 直接 scan 野入廳部電腦度

房部電腦壞鬼左, 廳又無位放 scanner , 部 scanner 又只支援有線
咁我應該買乜野?

Router 而家有無呢種功能? 因為未試過咁o既做法
定係我要買 wireless usb hub/print server 之類?

小弟愚昧, 上網爬文用左好多時間, 都唔肯定答案, 所以上黎問
thx~~~

您又話買部新Scanner,點解唔揀支援WiFi那種,現在平價二合一打掃機都支援WiFi。

您又話買部新Scanner,點解唔揀支援WiFi那種,現在平價二合一打掃機都支援WiFi。 ...
pslleung 發表於 2016-5-13 07:09

OpticBook 係用黎 scan 書的, 貪佢幾乎零邊距
d 書 scan 完之後會掉
我又唔識拆裝

我本身買左支掃描棒, 不過scan出黎d圖成日會彎曲
一來我唔識執, 二來逐張執超嘥時間
我有幾百本書+自己以前 d notes 要 scan

無辦法o既話就只能插o係廳
但最好可以放入房

wifi all-in-one printer,
eg. 兄弟牌 mfc-j480 wifi all-in-one printer
用緊,notebook & cell phone 都可以 scan & print

無辦法o既話就只能插o係廳
但最好可以放入房
chuboy 發表於 2016-5-13 08:21

倒轉把電腦搬入房得嗎

回覆 6# blkbd5

留主個部scanne係特別用離scan 書,所以都唔駛推其他printer/scanner 俾佢。

留主需要衣啲,不過貴。俾我就放聽算,或者買部cheapnotebook用離scan 野。
http://www.bhphotovideo.com/c/pr ... hRvlR1KEaAnx88P8HAQ

呢個case係買notebook好。

唔好咁用, 超煩, 因為你係掃書, 唔係只係一疊疊的紙(當你部機有埋自動入成疊紙做掃描), 就算比你連到, 你每掃一頁都要在房轉下一頁, 再去廰禁掃瞄. 要係咁走來走去