事隔十年,HKT終於準備響村屋加新機,3/6M都有機會升到VDSL

攝於粉嶺圍,馬會道旁。

下邊係舊有線箱,上邊係加建新箱,預留咗電錶窗。

之前本來話8Mbps都無嘅,升唔到30/100Mbps VDSL。
但PCCW肯改裝線箱, 響舊線箱上新拉電力,光纖同VDSL儀器,就令本來電話線離設備超距,只能行3/6Mbps嘅,一下子就可以享受30/100Mbps,甚至更高速度,因為呢個線箱,離用戶距離比一般DSLAM更低,通常最多只有百幾米。如果行G. Fast,電話線跑400Mbps不是夢。

果然,老電要做嘅,無話做唔到。
響線箱加僭建, 拉近VDSL有效距離呢樣嘢,我多年前已經提過,但硬係有堆人話做唔到又乜又乜。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

僭建
下面個箱都幾新

僭建
下面個箱都幾新
冷 發表於 2016-5-13 21:33

我懷疑係成個箱都係新的﹐地下石屎的雪白程度+木框可反映出來。

僭建
下面個箱都幾新
冷 發表於 2016-5-13 21:33

可能係舊纖維箱換過嚟。但可以肯定係,件嘢係由原有金屬cabinet改裝而成。未必可以現場做(行近會見佢手工燒焊),但至少可以響原有線箱位上面,拎走舊箱,再冚返新箱上去。唔駛佔新位,亦唔駛改好大抽線。

有圖有真相,睇下側邊啲手工燒焊,再比對舊有線箱,就知係由用開一款金屬線箱,拆咗個頂蓋改裝出嚟。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

可能係舊纖維箱換過嚟。但可以肯定係,件嘢係由原有金屬cabinet改裝而成。未必可以現場做(行近會見佢手工 ...
Brainstomer 發表於 2016-5-13 21:40

正路係舊箱成個拆走﹐同一時間裝新箱入去。

預先做好石屎底﹐先吊下半部份入去放好﹐這樣便唔駛攪入面的線路。

之後再吊上半部份上去﹐對準位後燒焊﹐這便完成。

新櫃成個人咁高﹐吊落去又控制到唔撞原本的設備﹐係相當高技巧的。

而家﹐最花時間唔係PCCW幾時來裝新設備﹐而係等電力公司拉電及裝電錶﹐這一個步驟未做到﹐一日都唔駛旨意可以升級。

正路係舊箱成個拆走﹐同一時間裝新箱入去。

預先做好石屎底﹐先吊下半部份入去放好﹐這樣便唔駛攪 ...
peter_chan 發表於 2016-5-13 21:46

中電啲效率我唔擔心,至重要係老電終於捨得加新機。
雖然上咗岸用光纖,但見佢終於理下本來無DSLAM嘅村屋,都好感動。

我條村,就真係得個圖中下半截嘅箱,電話線由機樓直出,就嚟2公里都有,行6M都唔穩定,有錢就科5位數鋪光纖,無錢嘅起碼知道,個舊箱位終於可以發力,起碼有個方向知道有得搞VDSL有100Mbps用...

個箱表面無通風位,似乎老電對新設備散熱好有信心。
搵日路過睇埋後面,睇下有冇風扇位先。

呢個位以前真係纖維箱嚟,無電。

https://goo.gl/maps/qMgErMkAy6s

上網睇最高30M 未有100M