[操作疑難] 我個WIFI 好似有高PING 問題

我屋企用梗PXXW 500MB WIFI 上網,2 年前買左部NETGEAR R7000, 上年玩LOL 都好地地, 尼幾個月玩經常有突然高PING既問題, 係30 PING 跳上500PING 個隻, 因為我個ROUTER一定放係廳,所以用唔到LAN,我想知道會唔會係PCCW 個網路最近唔STABLE 定點? 我用NETGEAR GENIE 個APPS 收2.5 都有-46Bm ,佢話係GOOD係中間, 行5 就得-7XBm,普通上youtube 上網無問題,會唔會係因為WIFI 距離我個wifi adapter太遠(我用梗ASUS PCE AC68), 搞到我接收唔好, 定係我張卡/ROUTER 壞壞地,求CHING教我點做
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Ping gateway 睇下會唔會有drop , high ms,
用手機裝apps , 跟住同樣做番上面既野

Ping gateway 睇下會唔會有drop , high ms,
用手機裝apps , 跟住同樣做番上面既野
hkbpc 發表於 2016-5-14 16:00

唉, 岩岩去黃金買左個NETGEAR EX 7000, 都係禁, 好灰..哂哂D 錢

唉, 岩岩去黃金買左個NETGEAR EX 7000, 都係禁, 好灰..哂哂D 錢
jasons030011 發表於 2016-5-14 18:45

何必咁衝動呢,你都未搞清楚件事
睇埋咩事先

何必咁衝動呢,你都未搞清楚件事
睇埋咩事先
hkbpc 發表於 2016-5-14 18:48

我都唔知講咩好

-46dBm,看似接收沒問題
反而想知你ping gateway 有冇事
cmd-->ipconfig/all
睇下你Gateway 用緊咩野 ip

RE: 我個WIFI 好似有高PING 問題

[img][/img]
-46dBm,看似接收沒問題
反而想知你ping gateway 有冇事
cmd-->ipconfig/all
睇下你Gateway 用緊咩野 ip ...
hkbpc 發表於 2016-5-14 19:01

jasons030011 發表於 2016-5-14 19:08

cmd, ping 192.168.1.1 -t

試下會唔會drop,唔drop 就姐係你device 連去router 段路無問題

cmd, ping 192.168.1.1 -t

試下會唔會drop,唔drop 就姐係你device 連去router 段路無問題 ...
hkbpc 發表於 2016-5-14 19:14

經個ex7000 打做尼個step好多時爆ping上1000

尼個係就禁連去R7000, 都好似唔係禁STABLE