想買(3M - UTP CAT.5E) 一問

我想買一箱 CAT5E(300M)家裝修用,會行內網1G,每個位不超50Meter,CAT6太粗穿不到。
我見有牌子中 3M under $600,最平,
各位師兄(3M CAT5E)有無大問題。

3M大牌子點會有問題
不過個頭質素我覺得冇AMP咁好
你出SSP 有幾隻大牌子揀

HKBN CAT5E入屋用緊既就係3M線
咁你話好唔好喇
不過今次係我第一次認同無恥第一講野
個頭係AMP做得靚仔d
屋企所有線都係用緊AMP

Amp頭點樣好過3m?有興趣了解下
3m頭入線的確冇amp咁順,但支棍仔嘅設計我就好鍾意

Amp頭點樣好過3m?有興趣了解下  
3m頭入線的確冇amp咁順,但支棍仔嘅設計我就好鍾意 ...
C-Leung 發表於 2016-5-15 14:25

AMP 個頭要用番專用既先打到
3M相對真係好普通

回覆 5#

你講cat5e定cat6?
amp cat5e頭都要用專用鉗咩?

amp ,Kon, Belden比3M貴差不多2百,如果差不多質量,就買3M。最怕街外大陸生產線是X包銅線,好脆易斷,但見好多電器行批給裝修佬用,成日話自己正。

回覆  冷

你講cat5e定cat6?
amp cat5e頭都要用專用鉗咩?
C-Leung 發表於 2016-5-15 15:17

都係

amp ,Kon, Belden比3M貴差不多2百,如果差不多質量,就買3M。最怕街外大陸生產線是X包銅線,好脆易斷,但見 ...
henry136 發表於 2016-5-15 15:58

你講呢幾隻牌子線都係MIC

一般LAN線係22-28 AWG
樓主講果隻3M應該係22 AWG,而條線係FTP就可能粗D架喇

一般LAN線係22-28 AWG
樓主講果隻3M應該係22 AWG,而條線係FTP就可能粗D架喇
冷 發表於 2016-5-15 07:37 PM

大廠cat5線絕多數都係24AWG
不過標住MIT的3M LAN線唔知係咪搵Ching Tai(CTi)造