[操作疑難] 又係 PCCW HG8045 問題 ...

之前用開 HKBN , 近呢一年幾轉左做 PCCW , 俾部機係 HG8045 , 有 now tv 同 屋企wifi
早排開 game server , 出唔到街 , 因為攞唔到真 ip , 部機俾d ip 係 192.168.x.x 入去部機 set 哂野都唔得 ...
頭先爬哂 ching d 文 , 有 ching 話 破解部HG8045 or 打電話去 CS 換部 HG8040 or 有埋 屋企wifi 係冇真ip 等等..

想問題 , 如果做 server 要真ip 同 又想有埋 now tv 同 屋企wifi 要點做 ?
x寶 果D係唔係破解完就有真ip ? 如果失敗會唔會上唔到網 ? or 破解完後會唔會冇左 now tv ?

Thanks Ching

方法1 : 此方法唔保證一定達到目的﹐便是同PCCW講﹐唔要家居wifi﹐把部8045轉回Modem mode﹐而非現在的wifi mode。
但最怕的係只係廢你wifi﹐唔會把你轉做modem mode﹐到頭來得個吉。

方法2 : 死纏難打搵CS > tech. support﹐一級一級煩上去﹐話set唔到IP CAM..... 之類﹐要求換機﹐要求換8040。
不過﹐你要花好多時間﹐好花精神。

方法3 : 之前有人講有非法方法﹐用唔用你自己決定﹐風險自負。http://www.hkepc.com/forum/viewt ... p;extra=&page=1

之前用開 HKBN , 近呢一年幾轉左做 PCCW , 俾部機係 HG8045 , 有 now tv 同 屋企wifi
早排開 game server , ...
F3lixChan 發表於 2016-5-16 02:24

www.netvigator.com/chi/ipv6.php
早期開咗IPV6 佢都係會比192.168.8.x

今日off 咗佢4個port比返wan ip
你可以下

方法1 : 此方法唔保證一定達到目的﹐便是同PCCW講﹐唔要家居wifi﹐把部8045轉回Modem mode﹐而非現在的wifi ...
peter_chan 發表於 2016-5-16 10:59

多謝 ching 咁詳細嘅回覆
冇真 ip 起 server 真麻煩

早期開咗IPV6 佢都係會比192.168.8.x

今日off 咗佢4個port比返wan ip
你可以下 ...
lforum 發表於 2016-5-16 11:27

Ching 想問下 off 4 個 port , 有冇大約嘅步驟?
唔該哂你

Ching 想問下 off 4 個 port , 有冇大約嘅步驟?
唔該哂你
F3lixChan 發表於 2016-5-16 13:43

我少咗個' , '
我真係普通on同off

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我少咗個' , '
我真係普通on同off
lforum 發表於 2016-5-16 19:45

多謝 ching 解答