睇到篇文-netflix公佈香港地區最佳網絡供應商

4月數據,HKBN第一,網上行第二,但同HKBN本是同根生的數碼通寬頻排包尾,兩者相差達1M.....(HKBN為3.64M)

回覆 2# yarehk

Smartone Broadband應該只是跟HKBN借Local Loop吧 實際上流量還是會回去Smartone自己的網路

回覆 2# yarehk
應該不是
因為只有五個-HKBN,Netvigator,HGC,iCable和ST(排名次序)
我見唔到佢有計到csl和CMHK

回覆  yarehk
應該不是
因為只有五個-HKBN,Netvigator,3HK,iCable和ST(排名次序)
我見唔到佢有計到csl ...
cpk 發表於 2016-5-18 01:03

話到明係wireless,而且只有wireless。
https://ispspeedindex.netflix.com/country/hong-kong/

佢係指 數碼通流動上網吧

數碼通固網 ip route 都一樣
應該外部人士無能力鑑定係 HKBN 定 SMT User ...
yarehk 發表於 2016-5-18 01:00

https://ispspeedindex.netflix.com/country/hong-kong/

明顯講緊流動。

回覆 6# evantkh
我睇返啲icon,有啲奇怪
HKBN/iCable有wireless?
Netvigator有wireless,包埋csl.?

回覆  evantkh
我睇返啲icon,有啲奇怪
HKBN有wireless?
Netvigator有wireless,包埋csl.? ...
cpk 發表於 2016-5-18 01:39

睇落都覺得奇怪,但佢又冇講計唔計WiFi,只講Wireless有點含糊,至於固網你都唔知佢用緊商業寬頻還是住宅寬頻。

有冇人用SmarTone商業broadband,都係用HKBN IP還是SmarTone自己?

回覆 8# evantkh
仲有,HGC同3HK係完全被分割,HGC冇wireless