[操作疑難] 有冇咩 wifi router 或者 其他方案 呢 ?

請教 , 如果想wifi 穩定地 cover 哂全屋 , 換過隻 貴啲o既 router 好定有冇咩方案好呢 ?

手頭上仲有 : 1043ndx1 , a2004nsx2

主 Router 用過 1043ND / A2004NS 都係過咗 PC 房已經成日收唔到 . . . . 關房門直情斷埋果隻 !
家陣:
面積 : 大約 500呎實用上下
ISP : HKBN 1G Fiber
Router : A2004NS 成日斷 wifi . . . official firmware
PC = Lan
睡房 = home plug wifi
web cam = 睡房 wifi
電視/xbox+米盒 = home plug 2 lan

附家居平面圖
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

曾經想過攪

3xA2004NS WDS  . . . . 冇 本事駁唔到 . . .

亦諗過 home plug 駁 2xA2004NS . . . 但係又好似好 on居咁 . ..

究竟點做好呢 ?

a2004ns 斷wifi係冬天有無試過?
過熱都會斷wifi

1043ndx1 , a2004nsx2,  home plug wifi
SSID 係咪一樣?

a2004ns 斷wifi係冬天有無試過?
過熱都會斷wifi
supergag 發表於 2016-5-18 14:16

冬天都會 同埋佢 實在唔夠遠 !!

1043ndx1 , a2004nsx2,  home plug wifi
SSID 係咪一樣?
kchouse 發表於 2016-5-18 14:37

1043 放埋一邊, 冇用 ! 相對穩定 . .  不過係慢過 a2004ns
    a2004 wds / bridge 兩種都試過 同/不同ssid
    home plug 唔同ssid

請教 , 如果想wifi 穩定地 cover 哂全屋 , 換過隻 貴啲o既 router 好定有冇咩方案好呢 ?

手頭上仲有 : 104 ...
killer_queen 發表於 2016-5-18 14:02

你間PC房同router俾塊主力牆遮到應一應,仲要個router咁貼主力牆度連反射入睡眠區既空間都冇,用乜router都好難收到,如果個router擺係電視機隔離都仲可能斜斜地透過主力牆中間既走廊空隙射到wifi入PC房。如果有個homeplug放係三間房中間放wifi,PC房收到個訊號應該仲強過接收主router既訊號

題外話,你間屋成三房兩廁,應該實呎500到尾近600呎,而唔係約500呎上下吧?

via HKEPC Ionic Reader v1.2.9 - iPhone

曾經想過攪

3xA2004NS WDS  . . . . 冇 本事駁唔到 . . .

亦諗過 home plug 駁 2xA2004NS . . . 但係又好 ...
killer_queen 發表於 2016-5-18 14:07

你有3隻a2004ns?
應該唔難set 喎

其實router 位放晌近走廊邊已經COVER 到好好喎
見你幅圖,ROUTER 左手面牆似係主力牆,好難穿入房,試試執執D位

你間PC房同router俾塊主力牆遮到應一應,仲要個router咁貼主力牆度連反射入睡眠區既空間都冇,用乜 ...
joejoni 發表於 2016-5-18 14:54

唔記得幾多嘛 ! 費事扮大啦 . . .反正都係咁上下啫

你有3隻a2004ns?
應該唔難set 喎

其實router 位放晌近走廊邊已經COVER 到好好喎
見你幅圖,ROUTER 左手面 ...
NeTZoO 發表於 2016-5-18 15:06

執位 ? 梗係好 ~~~  有冇咩建議點擺放 ?