所有家用設備都系100M(電腦+ROUTER......)

可以裝HKBN 1000M而不用買任何配件嗎?

可以。

點解要咁儍?

Cat5入屋唔可以,一定要support GB先上到網

via HKEPC Reader for Android

係任何情況都可以唔使另買嘅。

係任何情況都可以唔使另買嘅。

天宮葉月 發表於 2016-5-21 14:23

不是
如果係Cat5e入屋1000M而非光纖入屋, 佢會set死個port行1000M, 唔支援100M device

不是
如果係Cat5e入屋1000M而非光纖入屋, 佢會set死個port行1000M, 唔支援100M device ...
KinChungE 發表於 2016-5-21 14:47

第一次聽 咁白痴嘅?
壞電腦/Router,要用後備電腦/Router得100Mb咪GG?

第一次聽 咁白痴嘅?
壞電腦/Router,要用後備電腦/Router得100Mb咪GG? ...
天宮葉月 發表於 2016-5-21 14:57

係, 你問師傅佢都會咁講, 100M Router唔用得

回復 8 #KinChungE

好奇問下 如果呢個case我加隻giga switch,等入屋cat5e先入switch再入router,又得唔得?
當然我知換隻giga router最簡單,但switch應該係最平做法

回復 KinChungE

好奇問下 如果呢個case我加隻giga switch,等入屋cat5e先入switch再入router,又得唔得?
...
C-Leung 發表於 2016-5-21 17:44

呢個得,switch對port的setup只係對插線果個device,唔係後面的device。