求推介router

屋企用緊HKBN 1000Mb
因為我之前有用佢地送既TV BOX黎SHARE WIFI俾屋企其他DEVICE(一部DT,3部電話)
雖然個TV BOX係速度較慢(DL得8M),但起碼唔會斷線
但因最近舊約滿左,續新約後佢地話要收返個TV BOX
所以係度BID左個Zxyel既HBG-460N
但係宜家變左上網速度極之唔穩定
經常用用下斷線
而且DT度開網頁速度明顯慢左好多
所以想換過個好D既ROUTER
求推介$1000內的效能較高既ROTER

要求起碼要同時用cable連接1部DT + 1部LeTV BOX再加埋wifi連接3部電話 + 2部DT(即係7個DEVICE)都唔會明顯見到速度變慢或斷線

THZ

屋企用緊HKBN 1000Mb
因為我之前有用佢地送既TV BOX黎SHARE WIFI俾屋企其他DEVICE(一部DT,3部電話)
雖然個 ...
GENJI0318 發表於 2016-5-22 11:23

Linksys EA7500 $1100
http://www.hkepc.com/13686/%E5%8 ... 500_Wireless_Router

Linksys EA7500 $1100
patklchung 發表於 2016-5-22 11:31

Linksys同netgear係同一間廠??
係既話就唔係太有信心
之前用過netgear既JR6150,個WIFI信號差唔在講,一連得多幾部DEVICE就即刻死機

回覆 1# GENJI0318

ASUS RT-AC68U 呢部如何

回覆 4# testest

一千熱門雙雄:
Asus AC68U
Netgear R7000
太多人用緊,家用,非常足夠,
貴過佢地既,都無用,無乜client device support 到

回覆  testest

一千熱門雙雄:
Asus AC68U
Netgear R7000
太多人用緊,家用,非常足夠,
貴過佢地既,都 ...
blkbd5 發表於 2016-5-22 12:45

請問如果呢兩隻比較
邊隻室內wifi接收力强D?

via HKEPC Reader

回覆 6# starcube168

有Ching兩隻都有,話一樣,
睇外國Review就,R7000好少少少少,
我自己用R7000 + Merlin Rom,蘇花,好穩定,
睇你喜歡橫身定直身啫!

問題係同時間連接咁多樣野會唔會順??

岩岩睇過資料
MU-MIMO依個技術睇黎應該岩我既要求
但係宜家市面上除左EA7500之外,仲有無其他廠有出依項技術既產品??

岩岩睇過資料
MU-MIMO依個技術睇黎應該岩我既要求
但係宜家市面上除左EA7500之外,仲有無其他廠有出依項技 ...
GENJI0318 發表於 23/5/2016 12:36 AM

有,不過EA7500係最平
其他MU-MIMO router: EA8500,AC87U,AC88U,AC5300