大6個 GFW 有冇連 skype 都封埋?

用開 100M 線一路都冇問題,一轉左光纖就所有 vpn 死曬,連 skype 都用吾到!
自己個腦完全冇改過 setting,淨係換左光纖同個 modem。有冇人知個問題出左響邊?

我D 大陸同事仲 online 緊喎. 廣東省既有. 上海既都有. 湖南果邊都有.

Normally Skype is not blocked by GFW, however many suppliers from Mainland China advised that connection to Skype server is not stable therefore sometimes messages were not delivered or they couldn't login to Skype.

一轉左光纖就所有 vpn 死曬 <<<
估計你轉光纖既同時變成無外網IP

用開 100M 線一路都冇問題,一轉左光纖就所有 vpn 死曬,連 skype 都用吾到!
自己個腦完全冇改過 setting ...
milanolarry 發表於 2016-5-24 14:18

你轉左光纖之後,個IP係咪派左假IP比你? 大陸ISP有唔少都係派假IP,咁就做唔到VPN ROUTE

10.0.0.0-10.255.255.255  
172.16.0.0-172.31.255.255  
192.168.0.0-192.168.255.255

如果係呢三段,咁即係你新線係冇真IP

要改用PPTP或是L2TP撥接

你轉左光纖之後,個IP係咪派左假IP比你? 大陸ISP有唔少都係派假IP,咁就做唔到VPN ROUTE

10.0.0.0-10.255. ...
s84292 發表於 2016-5-24 16:31

唔止呢3個網段, 依家仲有一個本地網段係 100.64.0.0 - 100.127.255.255

一轉左光纖就所有 vpn 死曬
keis 發表於 2016-5-24 16:24

同意.

同意.
雯雯 發表於 2016-5-24 16:46

你同意D咩...

回覆 8# s84292

同意係轉左做100開頭既內網IP.

10.0.0.0-10.255. ...
s84292 發表於 2016-5-24 16:31

就係個 pptp 吾得