成日話ISP BLOCK SMTP PORT 25

D人成日話改PORT 就得?
佢地又知5知ISP 係block outbound 既PORT 25

唔止ISP,甚至數據中心都會,要申請解封或者一定要用指定的發郵件服務

D人成日話改PORT 就得?
佢地又知5知ISP 係block outbound 既PORT 25
lung510 發表於 2016-5-25 17:20

正確係 block outbound的port 25去非自己ISP的Mail server。

即係﹐網上行的outbound port 25只可去 網上行的mail server﹐係去唔到其他的mail server(例如用HKBN的mail server)。

如果係全block﹐用戶根本連自家ISP的Mail 都用唔到。

正確係 block outbound的port 25去非自己ISP的Mail server。

即係﹐網上行的outbound port 25只可 ...
peter_chan 發表於 2016-5-26 09:52

ISP既mail都用唔到, who cares

ISP既mail都用唔到, who cares
KinChungE 發表於 2016-5-26 09:55

你唔用﹐但有人用的。

我唔少客的通訊 E-Mail係  xxx@netvigator.com  唔係 xxx@biz.netvigator.com
你自己話ISP Mail仲有無人用。
雖則大把方法可以唔駛用ISP Mail 用ISP Mail address 都唔代表真係用緊isp mail server收發。

另外﹐有些人/公司會自起mail server ﹐但send mail 出街會借ISP 的mail server﹐減少被人當做spam mail的機會。

PS. 其實ISP 比你起mail server﹐好多時都唔會成功send到mail去你的收件人﹐因為好多mail server 都有一些防止spam mail的檢証﹐其中一項係IP 同domain有沒有mapping 關係。

你唔用﹐但有人用的。

我唔少客的通訊 E-Mail係    唔係 。
你自己話ISP Mail仲有無人用。
雖則大 ...
peter_chan 發表於 2016-5-26 10:01

所以DNS 要做反向網域

所以DNS 要做反向網域
lung510 發表於 2016-5-26 13:38

不過唔係商業用戶,ISP係唔會比reverse DNS delegation

不過唔係商業用戶,ISP係唔會比reverse DNS delegation
ckshum 發表於 2016-5-26 14:49

我試過係得

其實 antispam 已經好少 rely on reverse DNS,反而係 SPF record 重要 D
你係 SPF record 入面 include outbound relay SMTP info 已經可以避免被當 spam

其實 antispam 已經好少 rely on reverse DNS,反而係 SPF record 重要 D
你係 SPF record 入面 include ou ...
fakeman 發表於 2016-5-26 17:43

正正antispam玩法多多﹐所以中小企自建mail server﹐好多時在send e-mail都係借ISP 的Mail Server去send﹐最少ISP 有專人去管理﹐唔會輕易被人視為spam mail server。

其實﹐對方mail server當你係junk mail﹐用家可以在junk mail inbox內看到還好﹐有陣時對方mail server真係直接拒收﹐無一定知識都唔知點去solve問題。

大公司大企業﹐當然唔需要借ISP去send mail啦﹐因為有IT人才去做足所有野﹐這一方面可以同ISP睇齊。