[操作疑難] router 羅唔到 IP

最近, NAS 成日出了 ERROR , 因為router 羅唔到外面 IP,
一陣間又回覆正常,
間唔中又出事,
就算PC情況一樣,
到底系ISP 出事定系router 有事??

最近, NAS 成日出了 ERROR , 因為router 羅唔到外面 IP,
一陣間又回覆正常,
間唔中又出事,
就算PC情況一樣, ...
hkd$ 發表於 2016-5-25 23:18

pc 直插都係 ?

pc 直插都係 ?
、h: 發表於 26/5/2016 00:04

未試過。
因為,羅唔到l P,係不定時出現,已經在N A S同電腦都試過。

其實,有冇program可以detect呢個問題?
thx

其實,有冇program可以detect呢個問題?
thx
hkd$ 發表於 2016-5-27 08:08

一係call service,不過師父上到黎無明顯問題未必幫你整到,又可能charge 你200!
一係轉第2隻router 試,呢個方法應該可以知道邊度出事

未試過。
因為,羅唔到l P,係不定時出現,已經在N A S同電腦都試過。
hkd$ 發表於 2016-5-27 08:07

pc 直插 bypass 唔用 router 試下攞唔攞到 IP

插左後如果攞唔到 IP, 試下執行command prompt

ipconfig /renew

pc 直插 如果 stable 行好耐都得, 就是 router 老化 係時候換

一係call service,不過師父上到黎無明顯問題未必幫你整到,又可能charge 你200!
一係轉第2隻router 試,呢 ...
NeTZoO 發表於 27/5/2016 12:19
你對,C F u不會等到有問題出現的。

pc 直插 如果 stable 行好耐都得, 就是 router 老化 係時候換
peacehoperisc 發表於 27/5/2016 14:50

隻router壞有可能,正留意肥花有冇好野執。

今日玩左一日,
結果係port2有D問題,燈長著不會閃,其他port會閃,
當然全部port都羅唔到ext ip!