上門安裝,師父如果要門外鑽牆入屋,要另錢嗎?

有無人知?

via HKEPC Reader for Android

有無人知?  

topwai~威威 發表於 2016-5-28 16:39

唔駛錢。

因為﹐師夫係唔會幫客鑽牆﹐亦唔會帶工具鑽牆﹐只會叫個客自己想辦法即時處理﹐或者上報拉線問題網唔到。

樓上正解
你間屋本身未ready,寬頻師傅唔會同你做

師父唔會幫你開窿

一般香港唔包, 大陸就包.

見過大陸可以一個人拎哂電鑽, 光纖套裝上黎, 由鑽牆到set router都一腳踢, 用冷接.
最勁見過4條友線淨係做放線, 穿線, 鑽牆. 之後兩條友嚟現場, 現場用熱接燒光纖, 總共6條友做!

但響香港呢, 俾夠錢就掘地都有得做, 一隊掘地, 一隊放街線燒光纖, 一個人上門駁線(冷接)

師夫係唔會幫客鑽牆?好難講,因為本想用hkbn但師夫話要係門上鑽牆但無帶鑽要在約時間,再約好時間第2個師夫黎,又係話無帶鑽裝唔到,cancel咗order。跟住搵p記,p記個師夫話吾洗鑽牆係門地下走線就得。所以『師夫係唔會幫客鑽牆?』好難講,只係佢哋做唔做你張order

唔駛錢。

因為﹐師夫係唔會幫客鑽牆﹐亦唔會帶工具鑽牆﹐只會叫個客自己想辦法即時處理﹐或者上報 ...
peter_chan 發表於 2016-5-28 17:06

但香港寬頻以前有幫我鑽左,我係住唐樓,原本我係個FD用緊,但佢移民,用搬遷比左我用,但比左$350搬遷費,同幫我鑽左。

今次幫係FD問,佢未鑽過,所以問我,但又我清楚。

師夫係唔會幫客鑽牆?好難講,因為本想用hkbn但師夫話要係門上鑽牆但無帶鑽要在約時間,再約好時間第2個師 ...
hellolo 發表於 2016-5-28 19:27

鑽牆﹐如果你係村屋﹐成座都係你﹐師夫又有工具﹐又有茶錢﹐幫你做都問題不大。

但如果係唐樓﹐師夫都可以睇情況。

如果係私樓﹐公屋等地方﹐他們便唔肯同你攪﹐極其量同你在門底或者鑽門框處理。
事關入屋的一塊牆係公家的﹐管理處係會出聲的﹐可以追討維修費用。

亦有傳聞以前真係有師夫鑽牆後﹐間ISP被管理處出信收錢維修。

其實屋企門口果d牆,正路都幾厚下,原來真係會有師傅鑽窿架

其實屋企門口果d牆,正路都幾厚下,原來真係會有師傅鑽窿架
C-Leung 發表於 2016-5-28 22:54

鑽門框聽得多﹐亦見過有人這樣做。

但係鑽牆﹐除了VIP屋苑獨立拉光纖外(即係連掘路一齊做)﹐未聽過有個案。