[操作疑難] 請教MAGIC TV機頂盒上網方案

型號好似係MTV3300D
佢只有LAN PORT
聽說有專用WIFI手指
但澳門唔容易買到亦未見過

之前用過HOMEPLUG
但一直都唔穩定
HOMEPLUG成日會無訊號
可能係牆入面既電線唔掂(但有埋膠管入線)

唸緊用橋接WIFI再轉LAN俾機頂盒
或者CHING們有冇更好方案

佢只有LAN PORT
聽說有專用WIFI手指

但一 ...
tata211 發表於 2016-5-30 17:05

WIFI一定冇LAN線咁穩定, WIFI唔得, 你係街外就做唔到遙控錄影

佢只有LAN PORT
聽說有專用WIFI手指

但一 ...
tata211 發表於 2016-5-30 17:05

cheap cheap 接橋方案可以用 TOTOLINK A2004NS

經lan一定比wifi 手指快同穩定,不過本來佢個lan就快極有限

其實mtv唔需要高網速,最緊要穩定,除非連去nas

另外,如果冇記錯

之前某ching話哩隻wifi手指支援mtv

【Ralink/雷凌 USB无线网卡 迷你随身WIFI接收器 台式机/笔记本AP】
http://tmqd.me/h.DdVFe?cv=AAFSjDfB&sm=eb9ecb

買隻依類產品,果件野要有cilent/萬能中斷模式

然後將隻野set做cilent或者萬能中斷模式,set個盒仔連去你個wifi router

咁樣你部mtv就再用lan cable連落果個盒到.你部mtv就接到上網

圖中果類有USB供電

你插電源線落MTV既USB.

咁就輕鬆解決上網同供電問題

你搵到平既RT3070,MTV都應該有DRIVER代用原廠WIFI手指.依個都係其中一個辦法,但係你要知道乜手指係MTV SUPPORT既IC

早期的MTV3000的確曾經支援部份wifi手指,但後來好似MTV推出咗自家wifi手指後,新firmware已不再支援其他型號。

早期的MTV3000的確曾經支援部份wifi手指,但後來好似MTV推出咗自家wifi手指後,新firmware已不再支援其他型 ...
ckshum 發表於 2016-5-31 00:19

咁就唔清楚,我冇試過

下次淘野順手買隻試下

回覆 7# kofz

據一個早年的fan blog,當時的firmware支援幾款RT2870兼容的wifi手指。我有一隻Buffalo WLI-UC-GNM,據debian wiki,我這款與幾款兼容的wifi手指同樣是行rt2800usb driver的,但我試過在我的MTV3100偵測不到wifi手指,所以我相信MTV可能認USB VID,除咗自家手指,其他一律唔接受。

我之前用隻舊router行dd-wrt client mode,不過過了一段時間會連不到遙控錄影,現在轉返行wired LAN。

補充:MTV出咗款新wifi手指,但只支援MTV3200或以後的新型號,如果購買時要留意。

回覆 8# ckshum

請問CHING知唔知專用手指價錢?
或有冇相關資料
謝謝

回覆 8# ckshum

Support for RT2870 was removed a long time ago.

It was not Magic TV original intention to block non-official WiFi adapters.  In the past Magic TV even maintained a list of compatible third-party WiFi adapters, but that quickly became obsolete, as many models change quickly.

Latest official WiFi adapter uses MT7601 with a detachable antenna, for MTV1000 / 3200 / 3300D / 3700D / 3800D / 7000D / 8000D.